Hoe miniem is de kans van Oranje op het WK eigenlijk?

In de persconferentie waar Jean Paul Decossaux afgelopen zondag het ontslag van bondscoach Danny Blind toelichtte, sprak de interim directeur betaald voetbal van de KNVB over een „minieme kans” dat Nederland het WK nog kon halen na de nederlaag tegen Bulgarije (2-0).

Maar hoe miniem is die kans dan? Als Oranje vier van zijn resterende vijf duels wint in kwalificatiepoule A is de kans dat de WK-play-offs gehaald worden zeventig procent. Dat blijkt uit een kansberekening die Hypercube, dataleverancier van de KNVB, op verzoek van NRC uitvoerde. De vrees was groot dat Nederland zelfs bij zeges tegen Luxemburg (thuis), Bulgarije (thuis), Wit-Rusland (uit) en Zweden (thuis) de gedoemde ‘negende nummer twee’ zou zijn en dus naast play-offs zou grijpen. Dat valt dus mee.

Een nederlaag tegen groepshoofd Frankrijk (uit) is in dit scenario als gegeven ingevoerd. De kansberekening volgt na 250 ‘runs’ van uitslagen, gewogen naar kracht van de teams in de andere acht poules in de Europese WK-kwalificatie, licht Hypercube-directeur Pieter Nieuwenhuis toe.

Zonder ingevulde overwinningen op Luxemburg, Bulgarije, Wit-Rusland en Zweden heeft Nederland volgens de modellen van Hypercube nog maar 25 procent kans op de WK-playoffs. Duidelijk is dat de kracht van Oranje laag ingeschat wordt. (NRC)