Brussel blokkeert fusie Britse en Duitse beurzen

De Europese Commissie vreest dat een combinatie van LSE en Deutsche Börse een monopolie oplevert.

Foto Will Oliver / EPA

De fusie tussen beursbedrijven Deutsche Börse en London Stock Exchange (LSE) gaat niet door. Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) maakte woensdag bekend dat de Europese Commissie niet akkoord gaat met de deal.

Deutsche Börse en LSE zijn eigenaar van twee van de belangrijkste beursindexen van Europa, de DAX in Frankfurt en de FTSE in Londen. Wanneer de bedrijven waren samengegaan, had dat het grootste Europese beursbedrijf opgeleverd. Dat is ook de reden dat Brussel de fusie blokkeert. Volgens Vestager zou het fusiebedrijf een “feitelijk monopolie” in handen krijgen op de bemiddeling bij handel in beleggingsproducten met vast rendement, zoals obligaties.

“De hele economie profiteert ervan als bedrijven geld kunnen ophalen op concurrerende financiële markten. [...] De partijen zijn er niet in geslaagd onze zorgen weg te nemen op het gebied van oneerlijke concurrentie. Daarom heeft de Europese Commissie besloten de fusie te verbieden.”

Naar aanleiding van de beslissing van de Europese Commissie, maakte LSE woensdag bekend dat de fusiebesprekingen met Deutsche Börse zijn beëindigd.

Onderdeel afstoten

In februari stelde de Europese Commissie als absolute eis voor de fusie dat LSE afstand zou nemen van het bedrijfsonderdeel MTS, een Italiaans handelsplatform voor Europese staatsobligaties. LSE kon naar eigen zeggen niet aan de eis voldoen, omdat het niet lukte MTS te verkopen. Daarop zei het Britse beursbedrijf al te verwachten dat Brussel waarschijnlijk geen toestemming zou geven voor de fusie.

Lees ook: Kruimels rapen voor Euronext na fusie

Om aan vereisten van de mededingingsautoriteiten te voldoen, maakte LSE begin januari wel bekend het afhandelingsbedrijf LCH.Clearnet te verkopen aan Euronext, het bedrijf dat ook de Amsterdamse AEX-index bezit. Die verkoop alleen was volgens Vestager niet voldoende om de bezwaren van de Europese Commissie weg te nemen. Nu de fusie van de baan is, gaat de verkoop van LCH.Clearnet ook niet door.

Deutsche Börse en LSE zijn sinds begin 2016 met elkaar in onderhandeling. De twee bedrijven, die samen een beurswaarde vertegenwoordigen van 28,5 miljard euro, spraken destijds van een “industriebepalende fusie”. De samensmelting moest jaarlijks een besparing van 450 miljoen euro opleveren, en een stijging van de omzet. Na de Brexit in juni vorig jaar leek de fusie even onzeker. De aandeelhouders van LSE stemden echter unaniem voor voortzetting van de besprekingen met de collega’s uit Frankfurt.