Justitie stelt vrouw Fillon in staat van beschuldiging

Penelope Fillon zou honderdduizenden euro’s hebben gekregen voor werk dat ze niet deed.

Penelope Fillon en haar man François.
Penelope Fillon en haar man François. Foto Ian Langsdon / EPA

Justitie in Frankrijk heeft Penelope Fillon dinsdagavond officieel in staat van beschuldiging gesteld. Dat meldt persbureau Reuters. De echtgenote van de Republikeinse presidentskandidaat François Fillon wordt ervan verdacht honderdduizenden euro’s aan overheidssalaris te hebben ontvangen voor een nepbaan als parlementair assistent van haar man.

De belangrijkste aanklacht tegen Penelope Fillon is misbruik van publiek geld. Ook wordt haar ten laste gelegd dat ze geld ontving dat was verkregen via fraude. Voordat justitie haar in staat van beschuldiging stelde, werd Fillon urenlang ondervraagd.

Dure maatpakken

De officiële aanklacht tegen Penelope Fillon komt twee weken nadat haar echtgenoot François ook in staat van beschuldiging werd gesteld, in dezelfde zaak. In januari onthulde het blad Le Canard Enchaîné dat Fillon zijn vrouw acht jaar lang in dienst had genomen. Zij ontving ruim een half miljoen euro aan - van de belastingbetaler afkomstige - vergoedingen voor een functie waarin zij waarschijnlijk amper werkzaamheden hoefde te verrichten.

Lees hier het profiel dat NRC-correspondent Peter Vermaas schreef over François Fillon

Twee weken geleden breidde justitie het onderzoek naar Fillon uit. Le Journal du Dimanche berichtte dat Fillon had gezwegen over dure maatpakken die hij had gekregen van een vriend. Ook die beschuldiging vatte Fillon vooral op als een persoonlijke aanval: Et alors?, reageerde hij, “Wat dan nog?”. “Iedere dag gaat men een stapje lager in het binnendringen in mijn privéleven.”

Politieke moordaanslag

Door het schandaal kwam Fillons positie als presidentskandidaat onder zware druk te staan. Toch maakte de Republikein begin deze maand bekend niet aan aftreden te denken - hij zag de beschuldigingen als een “politieke moordaanslag”. Van de partijtop mocht Fillon blijven. Zijn campagneleider en woordvoerder stapten wel op. Volgens de laatste peilingen zou Fillon de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 23 april niet overleven.

Lees ook: Verdachte of niet, Fillon trekt zich niet terug

Vorige week stapte de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bruno Le Roux op vanwege een vergelijkbare affaire. Le Roux wordt ervan beschuldigd zijn dochters jarenlang goedbetaalde vakantiebanen in het parlement te hebben bezorgd.