Filmoverzicht: vijf ballen voor Ghost in the Shell, en er zit nog leven in het zombiegenre

NRC bespreekt de nieuwe films die deze week uitkomen, met onder andere Beauty and the Beast, Waldstille en Zero Days.

 • ●●●●●

  Ghost in the Shell: Sciencefiction

  Ghost in the Shell bedient ons op onze wenken. Je kijkt je ogen uit en wilt het opnieuw zien, die verbluffend gedetailleerde megapolis van de toekomst. Soms morbide als Blade Runner, soms een kakelbonte neonhel als The Fifth Element. Lees de recensie: Sciencefiction vol holy shit-momenten

  Regie: Rupert Sanders. Met: Scarlett Johansson, Takeshi Kitano, Pilou Asbaek, Juliette Binoche. In: 94 bioscopen.

 • Ghost in the Shell werd beschuldigd van whitewashing. Lees: Bekvechten over het ras van een robot
 • ●●●●

  Beauty and the Beast: Musical

  Het betoverde kasteel van de prins staat hier voor links, progressief, kunstzinnig en divers Amerika (al speelt het zich natuurlijk veilig af in Frankrijk). Dat blijkt vooral wanneer het door opgehitste dorpelingen wordt bestormd. Dommigheid wordt bestreden met literatuur, kunst en muziek; een piano vuurt als een mitrailleur zijn toetsen af op de woeste meute. Lees de recensie: Feministische fabel tegen boze witte man

  Regie: Bill Condon. Met: Emma Watson, Dan Stevens, Ewan McGregor, Emma Thompson. In: 144 bioscopen.

 • ●●●●

  Train to Busan: Horror

  Net als George A. Romero in zijn zombiecyclus Night of the Living Dead (1968), die de status van klassieker heeft, gebruikt regisseur-scenarist Yeon Sang-ho het zombiegenre vooral om milde maatschappijkritiek te geven. Het kundig gemaakte en met veel humor doorspekte Train to Busan richt zijn pijlen vooral op het groepje overlevenden dat uit eigenbelang een andere groep uitsluit. Lees de recensie: Er zit nog leven in de zombiefilm

  Regie: Yeon Sang-ho. Met: Gong Yoo, Kim Soo-an, Jung Yu-mi. In: 16 bioscopen.

 • Train to Busan zegt veel over de angsten van Zuid-Koreanen
 • ●●●●●

  The Islands and the Whales: Documentaire

  Zonder veel omhaal van woorden presenteert documentairemaker Mike Day zijn dilemma: Nog los van het feit dat geïmporteerd voedsel onbetaalbaar is en de 50.000 Faeröers op termijn hun woonplaats moeten verlaten, vormt de walvisjacht de kern van hun identiteit, levensstijl en tradities. Maar de walvisjacht is wreed en omstreden. Lees de recensie: Walvisjacht als levensstijl

  Regie: Mike Day. In: 11 bioscopen.

 • ●●●●●

  Waldstille: Arthouse

  Regisseur Martijn Maria Smits keerde voor Waldstille terug naar zijn geboortedorp, een locatie waarmee hij zo vertrouwd is dat zijn film bijna documentair aandoet. Geen opsmuk. Alleen observatie. Het past in de trend van nieuwe filmmakers die terugkeren naar hun roots om universele verhalen te vertellen. Lees de recensie: Noodlotsdrama in Boemeldonck

  Regie: Martijn Maria Smits. Met: Thomas Ryckewaert, Jelka van Houten, Johan Leysen, Marie-Louise Stheins. In: 13 bioscopen.

 • ●●●●●

  Zero Days: Documentaire

  Cyberwapens zijn lastig traceerbaar, waarschuwt Alex Gibney in Zero Days, zijn buitengewoon nuttige onderzoek naar een staatsworm die wél aan het licht kwam: Stuxnet. Hij staat voor integriteit en journalistiek vakmanschap, wat zijn documentaires vol pratende hoofden – ook Zero Days – geschikter maakt voor tv dan bioscoop. Lees de recensie: Wachten op een cyber-Hiroshima

  Regie: Alex Gibney. In: 13 bioscopen.

 • ●●●●●

  Noces (A Wedding): Drama

  De actualiteit geeft een extra laag, een interessante meerwaarde, aan Noces, over de 18-jarige Zahira die zwanger raakt, abortus moet plegen, door haar vriendje in de steek wordt gelaten en door haar familie wordt uitgehuwelijkt. Tegelijkertijd legt de achtbaan van ellende die over de hele familie dendert ook een iets te zware last op de film. Lees de recensie: Eerwraak in een nieuwe context

  Regie: Stephan Streker. Met: Lina El Arabi, Sébastien Houbani, Babak Karimi. In: 15 bioscopen.

 • Lees ook het interview met regisseur Stephan Streker: ‘Ik zeg altijd: praat met elkaar! Communiceer!’
 • ●●●●●

  A United Kingdom: Drama

  A United Kingdom is een op feiten gebaseerd liefdesverhaal over prins Seretse Khama uit Botswana, die eind jaren 40 trouwt met de Britse Ruth Williams. Het stel ondervindt vervolgens grote weerstand van zowel de inheemse bevolking van Botswana als van de Britse machthebbers. Lees de recensie: ‘Ik word soms doodmoe van het debat over diversiteit’

  Regie: Amma Asante. Met: David Oyelowo, Rosamund Pike. In: 38 bioscopen.