Debat over verkenningen

Veel oud zeer opgerakeld

Edith Schippers (VVD) werd door de Tweede Kamer formeel benoemd als informateur, maar tijdens het debat over de eerste fase van de kabinetsformatie werd dinsdag vooral veel oud zeer opgerakeld tussen Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA) en Geert Wilders (PVV).

De drie partijleiders vlogen elkaar in de haren over een ruzie van vijf jaar geleden: de Catshuisonderhandelingen over de begroting van 2013. Die werden na zeven weken gestaakt en dat leidde tot het uiteenvallen van het kabinet-Rutte I. De kwestie speelt tot de dag van vandaag: voor VVD en CDA is het een belangrijke reden om na de verkiezingen van 15 maart niet met de PVV om tafel te willen. Het is politiek gezien een belangrijke discussie, omdat Wilders voortdurend benadrukt dat CDA en VVD „1,3 miljoen PVV-stemmers uitsluiten”.

„Wat heeft u de afgelopen vijf jaar gedaan om te zorgen dat het vertrouwen terug zou komen?”, vroeg Buma aan Wilders, later gesteund door Rutte. De PVV-leider vond dat de verkeerde vraag en bestreed dat de PVV is weggelopen bij de onderhandelingen. Volgens Wilders lag er een „verschrikkelijk bezuinigingspakket” op tafel, waarmee hij niet akkoord kon gaan. (NRC)