Cambodjaanse moedermelk mag de grens niet meer over

Een Amerikaans bedrijf verscheept sinds twee jaar gedoneerde Cambodjaanse moedermelk naar Amerika. Als het aan de regering van Cambodja ligt, komt daar per direct een einde aan.

Een foto, gemaakt op 1`6 maart 2017, van een man op zijn scooter voor het kantoor van Ambrosia Labs in de hoofdstad van Cambodja Phnom Penh.
Een foto, gemaakt op 1`6 maart 2017, van een man op zijn scooter voor het kantoor van Ambrosia Labs in de hoofdstad van Cambodja Phnom Penh. Foto Tang Chhin/AFP

„We zijn inderdaad nog steeds arm, maar we zijn niet zo arm dat we moedermelk moeten verkopen”. Met deze woorden maakte de Cambodjaanse regering dinsdag een einde aan de handel in moedermelk. De woorden zijn gericht aan het Amerikaanse bedrijf Ambrosia Labs dat sinds twee jaar gedoneerde Cambodjaanse moedermelk ingevroren verscheept naar de Verenigde Staten. Voor 1 deciliter melk krijgt een moeder 1,63 dollar. Het bedrijf zelf verkoopt op haar site 10 pakjes van 147 milliliter vervolgens voor bijna 180 dollar.

De zakjes moedermelk die Ambrosia Labs verkoopt. Beeld: screenshot website Ambrosia Labs.

„Moedermelkbanken moeten nooit kwetsbare en arme vrouwen exploiteren ten behoeve van commerciële doeleinden”, liet Iman Morooka, de woordvoerder van de regering weten, aan AFP. Waarom de regering nu komt met dit besluit is onduidelijk, meldt BBC News, maar het sluit aan bij het verbod op orgaandonaties dat recentelijk is ingesteld. Het doneren van moedermelk is een vorm van orgaandonatie, beargumenteerde de Cambodjaanse regering.

De angst is dat moeders liever hun melk verkopen dan dat ze die aan hun kind geven. Ook Unicef vreest dat en sprak zich vorige week al uit over de kwestie door te stellen dat moedermelk in Cambodja moet blijven, juist omdat borstvoeding een uitkomst is in landen waar armoede heerst en de gezondheidszorg minder goed ontwikkeld is. Unicef verklaarde ook dat het aantal kinderen dat borstvoeding krijgt de laatste jaren is afgenomen.

Enkele Cambodjaanse moeders betreuren de gang van zaken, laten ze aan de BBC weten. Het geld dat Ambrosia Labs betaalde, kwam de gemeenschap ten goede. Het bedrijf zelf meldt op de site dat de moeders pas donor worden wanneer hun baby’s ten minste zes maanden oud zijn, dat de moeders gezondheidschecks krijgen en dat ze betaald worden.

Er is geen sprake van exploitatie, maar juist van het bieden van werkgelegenheid, suggereert het bedrijf. De kwestie roept de vraag op in hoeverre een moeder zelf mag beslissen wat er met haar moedermelk gebeurt. In principe kan een moeder dat zelf bepalen, maar in hoeverre geldt dat ook wanneer de omstandigheden zo zijn dat je niet veel te kiezen hebt?