Alleen Macron kan Le Pen afstoppen, zegt ex-premier Valls in weerwil van PS

Manuel Valls
Manuel Valls Foto Reuters

De Franse ex-premier Manuel Valls stemt bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen 23 april niet op zijn socialistische partijgenoot Benoît Hamon maar op de partijloze ex-minister Emmanuel Macron.

Die is, volgens Valls woensdag op tv-zender BFM, de enige „die winst van het Front National kan voorkomen”. Volgens Valls wordt de populistische partij van Marine Le Pen in de peilingen ondergewaardeerd nu meer kiezers dan ooit nog niet weten op wie ze stemmen. Valls: „Ik neem mijn verantwoordelijkheid.”

Al eerder werd Valls door het comité dat de socialistische voorverkiezingen organiseerde op de vingers getikt omdat hij had aangegeven het in zijn ogen economisch te linkse programma van Hamon niet te kunnen steunen. De PS dreigt nu verder uiteen te vallen.

Macron zit op zijn beurt in zijn maag met het grote aantal socialisten dat naar zijn „burgerbeweging” En Marche! overstapt. „De steun van burgers maakt me blij, de verborgen agenda’s van politici maken me wantrouwig”, zei hij dinsdag. Volgens Valls is er geen verborgen agenda. „Ik vraag niets, ik heb niets te onderhandelen”, zei Valls.