Verbod op roken in wachtrijen pretparken

De parken willen jonge bezoekers beschermen tegen de schadelijke effecten van sigarettenrook.

Attractie in de Efteling
Attractie in de Efteling Foto Remko de Waal/ANP

In de meeste Nederlandse pretparken en dierentuinen mag vanaf aanstaande zaterdag niet meer gerookt worden in de rij voor attracties, zo maakte de Club van Elf, waar 21 grote attractieparken bij zijn aangesloten, dinsdag bekend. Onder andere de Efteling, Walibi, Burgers’ Zoo en de Apenheul gaan het nieuwe rookverbod handhaven.

De parken willen jonge bezoekers beschermen tegen de schadelijke effecten van sigarettenrook. Volgens een woordvoerder van de Efteling zat een verbod al sinds het najaar in de pijplijn en stond ook de timing van het invoeren al langer vast, omdat op 1 april traditioneel het pretparkseizoen begint. Op dit moment is het park druk bezig de bordjes bij de rijen aan te passen en via stickers mensen op de nieuwe regels attent te maken.

Geen rookpolitie

Het zal wennen worden voor de gasten, erkent de Efteling. Het park benadrukt géén “rookpolitie” te gaan invoeren, maar mensen die in de rij roken in eerste instantie vriendelijk te verzoeken hun sigaret uit te maken. Als aan dat verzoek geen gehoor wordt gegeven, volgen eerst meerdere waarschuwingen. Slechts in het uiterste geval zal de Efteling ertoe overgaan mensen het park uit te zetten, maar men verwacht niet dat dit nodig zal zijn. “De sociale controle is in ons park groot. Mensen spreken ook elkaar er wel op aan.”

De Efteling gaat daarnaast in het parkonderdeel het Sprookjesbos roken ontmoedigen. Mensen worden bij de ingang van dit gebied vriendelijk verzocht slechts te roken op speciale rookzones, waarvan er drie worden ingericht.

Longfonds

De maatregel werd vooraf besproken met het Longfonds, dat verheugd is over het verbod op roken in de wachtrijen. Dinsdag lanceert het Longfonds tevens een initiatief voor een “rookvrij buitenspeelseizoen”, om ook kinderspeeltuinen en kinderboerderijen helemaal of deels rookvrij te maken. Volgens een woordvoerder hebben al tientallen speeltuinen en kinderboerderijen aangegeven deels of volledig rookvrij te worden.

Uiteindelijk hoopt het Longfonds dat de maatregel van de pretparken een eerste stap is op weg naar volledig rookvrije plekken op plaatsen waar veel jonge kinderen spelen. Een woordvoerder van de Efteling benadrukt dat een algeheel rookverbod niet aan de orde is. “Voor ons is dit al een grote stap. Wij zijn een park waar mensen komen om te ontspannen en voor sommige mensen hoort ook een sigaret daarbij.”