Tweede Kamer getroffen door gijzelingssoftware

Een woordvoerder van de Tweede Kamer zegt dat “passende maatregelen” getroffen zijn, maar wil daar vanwege de veiligheid verder niet op ingaan.

Foto iStock

Het ICT-systeem van de Tweede Kamer is maandag en dinsdag getroffen door ransomware. Een woordvoerder van de Tweede Kamer bevestigt dat nadat D66-Kamerlid Kees Verhoeven erover berichtte op Twitter. De woordvoerder zegt dat “passende maatregelen” getroffen zijn, maar wil er vanwege de veiligheid niet op ingaan.

Twitter avatar KeesVee Kees Verhoeven ICT-systeem Tweede Kamer getroffen door ransomware. Heel vervelend maar hopelijk komt er nu eindelijk meer bewustzijn… #cyberveiligheid

Ransomware, ook wel gijzelingssoftware, is kwaadaardige programmatuur die een smartphone of computer ‘gijzelt’. Met bijvoorbeeld zip-bijlagen of e-mails met contactformulieren weten internetcriminelen zich toegang te verschaffen tot iemands systeem, waarna de gebruiker wordt afgeperst. Om weer toegang tot je computer te kunnen krijgen, eisen de hackers geld.

Of de hackers die de ICT-infrastructuur van de Tweede Kamer infiltreerden bestanden hebben buitgemaakt, wil de woordvoerder niet zeggen. Evenmin wil hij kwijt hoe groot de hack was. Tweede Kamerlid Verhoeven zegt dat hij maandag rond half vijf merkte dat er een storing was. Hij kon niet meer bij zijn e-mailaccount en het lukte niet bestanden op te slaan. Het ICT-beheer van de Kamer adviseerde gebruikers van het systeem vervolgens e-mails met het bestand factuur00000.doc niet te openen.

Volgens Verhoeven is het probleem inmiddels grotendeels verholpen en heeft hij te horen gekregen dat de schade “zeer gering” is. De Tweede Kamer-woordvoerder wil dat niet bevestigen.

Lees ook: Steeds meer slachtoffers bevrijd van gijzelingssoftware

Mondiaal gezien staat Nederland vierde op de lijst met landen die het vaakst getroffen worden door dit soort gijzelingssoftware. Volgens het Rathenau Instituut is een van de oorzaken dat Nederlanders relatief vaak bereid zijn hackers te betalen om hun bestanden terug te krijgen.

Eerder deze maand maakte de politie bekend dat het internationale samenwerkingsinitiatief No More Ransom het afgelopen half jaar wereldwijd zo’n 75.000 mensen heeft bevrijd van de kwaadaardige software.