Tweede Kamer

Arib kan ondanks decimering van haar partij Kamervoorzitter blijven

Khadija Arib (56) kan aanblijven als voorzitter van de Tweede Kamer. Morgen moet de Kamer daar in vergadering nog mee instemmen, maar de kans dat dit niet gebeurt is klein. Vrijwel alle partijen prijzen Arib (PvdA) om haar voorzitterschap. Tot tien uur dinsdagochtend hadden Tweede Kamerleden de gelegenheid om zich kandidaat te stellen, maar alleen Arib solliciteerde. Het is gebruikelijk dat grotere partijen een kandidaat leveren. De PvdA-fractie is gedecimeerd en zit nog met negen man in de Tweede Kamer. Zonder Arib zijn dat er in de praktijk nog acht. En vier van hen zijn de komende tijd – tot er een nieuw kabinet is – demissionair bewindspersoon. Binnen de andere, grotere fracties wilde kennelijk niemand Kamervoorzitter worden, of achtte men het niet reëel om een meerderheid te halen. (NRC)