Spaghetti met ansjovis

De Thuiskok

Anthony Bourdain groeide op in New Jersey, vlakbij New York en heeft veel tijd gespendeerd in de beroemde Italiaanse wijk Little Italy. Hij heeft zelfs wel eens laten vallen dat hij ervan baalt niet van Italiaans Amerikaanse afkomst te zijn (zijn grootouders komen uit Frankrijk). Hij is dan ook gek op pasta.

Breng een grote, zware pan gezouten water aan de kook. Verhit de olie in een middelgrote tot grote hapjespan op matiglaag vuur. Doe er de knoflook, chili en ansjovis bij, verdeel gelijkmatig over de pan en bak al roerend tot de knoflook flink geurt en de ansjovisjes bijna gesmolten zijn. Houd de temperatuur goed in de smiezen: de knoflook mag niet bruin worden of verbranden. Kook de spaghetti als het water kookt beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Hussel vlak voordat de spaghetti klaar is de peterselie door het mengsel in de hapjespan. Schep de spaghetti met een keukentang rechtstreeks uit het water in de hapjespan – het aanhangende water is nodig voor de saus. Hussel de pasta goed door de saus, draai het vuur halfhoog en giet er een scheutje olie en kookwater bij om de boel lekker smeuïg te maken. Proef een sliertje spaghetti en voeg zo nodig zout toe. Schep de pasta in individuele kommen, rasp er wat Parmezaanse kaas over en serveer de rest er in een schaaltje bij.