Recensie

Recensie Muziek

Somi mengt met stijl en grandeur op ijzersterk album

De populariteit van vocaliste Somi is snel toegenomen sinds het gevoelvolle The Lagos Music Salon (2014), waarop muzikanten als Angelique Kidjo en Common te gast waren. Haar nieuwe Petite Afrique is een ijzersterk vervolg, waarop de in Amerika geboren deels in Afrika opgegroeide Somi verhaalt over een Afrikaanse buurt in Harlem, New York. De ervaringen van de veelal Franstalige migranten die georiënteerd blijven op hun land van herkomst en de daarbij horende culturele problemen resulteren tot krachtige ‘new african jazz’ songs. Met stijl en grandeur mengt Somi haar Afrikaanse roots in moderne jazz (met drummer Nate Smith!), broeierige blues en zonnige pop. Haar openingssong zet direct de toon: ze is een Afrikaanse in New York, een bewerking van Stings ‘Englishman in New York’. Daarna is het songpalet fraai en kleurrijk: met een vleugje activisme, storytelling en een gastrol voor Aloe Blacc in het soulvolle ‘The Gentry’.