Schots parlement stemt voor nieuw referendum

69 leden van het Schotse parlement stemden voor een nieuw referendum, 59 tegen.

De Schotse premier Nicola Sturgeon (in het rood) voor de stemming over een nieuw referendum dinsdag.
De Schotse premier Nicola Sturgeon (in het rood) voor de stemming over een nieuw referendum dinsdag. Foto AFP

Een dag voordat premier Theresa May formeel een begin maakt aan het Britse uittreden uit de EU krijgt de eenheid binnen het Verenigd Koninkrijk een knauw: een meerderheid van het Schotse parlement heeft ingestemd met de wens een nieuw onafhankelijkheidsreferendum te organiseren. 69 leden van het Schotse parlement stemden voor, 59 tegen.

Middels de stemming verhoogt de Schotse premier Nicola Sturgeon de druk op May om de Schotten een nieuw referendum te gunnen. In aanloop naar de stemming in het Schotse parlement zei Sturgeon:

“Ik hoop dat de Britse regering de wil van dit parlement respecteert.”

Geen noodzaak

Eerder sloot May een referendum uit. Tijdens de Brexit-gesprekken is het volgens May juist belangrijk dat alle Britten verenigd zijn. May betoogt dat dat de onderhandelingspositie van het Verenigd Koninkrijk bij de EU versterkt. Ook vindt de Britse regering dat er geen noodzaak is.

In 2014 verwierp een meerderheid van de Schotten de mogelijkheid onafhankelijk te worden. Veel Schotten twijfelen of zij economisch op eigen benen kunnen staan, zeker nu de prijs van olie — een cruciaal exportproduct — de afgelopen jaren sterk gedaald is.

Nicola Sturgeon vindt echter dat de Schotten een uitweg moet krijgen. Tijdens het Brexitreferendum vorig jaar koos een meerderheid van de Schotten om in de EU te blijven. Toch moeten ze eruit. Zeker gezien de harde Brexit, waarbij het Verenigd Koninkrijk buiten de interne markt komt te staan, moeten de Schotten het recht krijgen hun eigen toekomst te regelen, aldus Sturgeon, leider van de Scottish Nationalist Party. De SNP wil dat als de Britten uit de EU treden, Schotland mogelijk lid blijft of onderdeel wordt van de Europese Vrijhandelszone, zoals Noorwegen, Liechtenstein en IJsland.