Verkeershinder blijft beperkt rond gesloten Schipholtunnel

Wel stonden er tijdens de spits lange files op de A9, de route die geadviseerd werd voor reizigers naar Den Haag.

De Schipholtunnel kort na afsluiting, op maandagmiddag.
De Schipholtunnel kort na afsluiting, op maandagmiddag. Foto Michel van Bergen/ANP

De sluiting van de Schipholtunnel richting Den Haag heeft dinsdagochtend niet geleid tot chaos op de wegen. Wel stonden er langere files dan gebruikelijk, onder meer op de A9 en de A5. Ook nu de ochtendspits inmiddels voorbij is, zijn de wegen rond Amsterdam nog geenszins filevrij, zo meldt de ANWB.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Regio Mokum is vanochtend niet dichtgeslibd, maar filevrij vooralsnog geenszins #A4 #Schipholtunnel https://t.co/YFAl8yXMEl

Met name op de A9 stond tijdens de spits een flinke file in westelijke richting, op het hoogtepunt over een afstand van bijna 9 kilometer. Die verkeershinder begon bij knooppunt Raasdorp, de verbinding met de A5. De route via die rijksweg werd door de ANWB aangeraden als alternatief voor automobilisten op weg naar Den Haag of de Bollensteek.

Ook op de A4 stond het in zuidelijke richting over een aantal kilometer vast, bij de verbinding met de A9. Op een sluiproute via de N201 - die automobilisten langs de oostkant van Schiphol leidt – stond eveneens enkele kilometers file. Op de A2, het aangeraden alternatief richting het zuiden, bleef de verkeershinder beperkt.

Reparatie duurt langer dan verwacht

De rijksweg A4 is dinsdag in zuidwestelijke richting over alle banen afgesloten, omdat het herstelwerk in de Schipholtunnel na de brand van maandag nog niet is afgerond. “De reparatie is complexer dan we dachten”, meldde een woordvoerder van Rijkswaterstaat eerder op de dag aan persbureau ANP.

Aanvankelijk was nog het streven om voordat de ochtendspits begint twee rijstroken te openen. Volgens de Rijkswaterstaat werd “met man en macht” gewerkt aan het herstel van de tunnel. Dat is niet gelukt en het is onduidelijk wanneer de tunnel weer opengaat, laat de zegsman nu weten:

“Dat heeft onder meer te maken met kabelmateriaal dat nog niet beschikbaar was.”

Tunnel dicht vanwege veiligheid

De bijna 700 meter lange Schipholtunnel werd maandagmiddag in de richting van Den Haag afgesloten, omdat in de middenbuis van de tunnel een brand woedde. Daarbij raakten 60 kabels voor onder meer het licht, de ventilatie en de camerabewaking beschadigd. Dat leidde in de avondspits tot - zoals de ANWB het noemde - “enorm verkeersinfarct”.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer “Ik weet nog waar ik toen was…” #Schipholtunnel #A4 https://t.co/HTCQ8n1E0z

De tunnelbuizen waar het verkeer doorheen rijdt, zijn niet beschadigd. Dat het verkeer desondanks niet door de tunnel kan rijden, heeft te maken met de veiligheid, schrijft Rijkswaterstaat:

“Er zijn strenge eisen als het gaat om de veiligheid in tunnels. De tunnel mag alleen open als het echt veilig is voor de gebruikers.”

De A4 in de richting van Amsterdam is wel gewoon open.