Recordaantal vondsten van drugsafval, vooral in het zuiden

Door het hele land werd in 2016 bijna 180 keer drugsafval gevonden. Noord-Brabant is koploper met ruim honderd afvalvondsten.

Een vondst van drugsafval bij het Brabantse Alphen.
Een vondst van drugsafval bij het Brabantse Alphen. Foto Toby de Kort/ANP

Nooit eerder vond de politie in Zuid-Nederland zo vaak drugsafval als in 2016. In Noord-Brabant en Limburg werd het in totaal 139 keer aangetroffen, zo staat in een dinsdag verschenen rapport van de politie. Het aantal vondsten van drugsafval lag daarmee ruim eenvijfde hoger dan een jaar eerder.

Het vaakst werd afval aangetroffen in Noord-Brabant, met meer dan honderd vondsten in een jaar tijd. Daarna volgen Limburg en Gelderland. Door heel Nederland werd vorig jaar 177 keer afval aangetroffen dat overbleef na de productie van synthetische drugs zoals xtc. Een mogelijke verklaring voor de stijging is dat de politie de vondsten van drugsafval vaker registreert, aldus het rapport.

Naast meer afval vond de politie vorig jaar ook veel meer locaties waar drugs opgeslagen lagen. Door het hele land werden 84 van dat soort opslagplaatsen ontmanteld, ruim eenderde meer dan in 2015. Ook op dit gebied is Noord-Brabant koploper: ongeveer de helft van alle gevonden opslaglocaties lagen in die provincie.

Wel minder productielocaties in het zuiden

Anders dan het aantal afvaldumpingen en gevonden opslaglocaties nam het aantal opgerolde locaties waar drugs geproduceerd werd in het zuiden juist af. In Noord-Brabant en Limburg kwam de politie vorig jaar 30 productielocaties op het spoor, 4 minder dan in 2015. Over het gehele land was sprake van een lichte toename, van 59 naar 61.

Dat er landelijk toch sprake is van een stijging, komt doordat in Gelderland en Zuid-Holland meer productielocaties werden opgespoord. Volgens de politie is het goed mogelijk dat criminelen door de hardere aanpak in Zuid-Nederland hun werkveld “iets hebben verplaatst”, hoewel dat volgens de politie nog “een voorzichtige conclusie” is.

Sinds het najaar van 2014 heeft de politie in Zuid-Nederland de aanpak van drugs geïntensiveerd. Dat heeft de afgelopen twee jaar vruchten afgeworpen, zo stelt de politie. Sinds oktober 2014 zijn 680 mensen aangehouden in de strijd tegen verdovende middelen. Ook zijn 82 “criminele samenwerkingsverbanden” aangepakt en is 3,5 miljoen euro aan contant geld in beslag genomen.