Botten op geborgen Zuid-Koraanse ferry blijken van dieren

Het schip zonk in 2014, maar vorige week woensdag werd pas aan de berging begonnen.

Het deels ondergedompelde wrak werd woensdag 22 maart 2017 opgehesen tussen twee Chinese bergingsschepen.
Het deels ondergedompelde wrak werd woensdag 22 maart 2017 opgehesen tussen twee Chinese bergingsschepen. Foto Ed Jones/AFP

De Zuid-Koreaanse regering kwam dinsdagmiddag terug op een eerder bericht dat er waarschijnlijk menselijke resten gevonden zouden zijn op de in 2014 gezonken ferry. Het gaat om botten van zeven dieren in plaats van die van de slachtoffers, zoals eerder werd vermoed meldt Chanel News Asia. Eerder werd er vanuit gegaan dat de botten van tenminste een van de slachtoffers zou zijn. Het is een flinke klap voor de nabestaanden die de bergingswerkzaamheden al sinds vorige week op de voet volgen.

Aan boord van het schip – dat op 16 april 2014 zonk, maar waarvan pas vorige week woensdag met de berging werd begonnen – waren indertijd 476 passagiers aan boord, van wie er 304 omkwamen. De meeste slachtoffers vielen onder kinderen die op de ferry zaten voor een schoolreisje. Van de 304 lichamen zijn er indertijd negen niet gevonden. Om die laatste lichamen alsnog te vinden was het zaak om het schip in een stuk omhoog te takelen. Vorige week vrijdag bleek dat het inderdaad was gelukt om het 145 meter lange schip in zijn geheel te behouden.

Familieleden van de slachtoffers hadden vorige week al kampen ingericht om de bergingswerkzaamheden van dichtbij te volgen. Met vissersboten voeren ze mee terwijl de opgetakelde ferry naar het vasteland werd vervoerd. Zuid-Korea was de afgelopen dagen niet alleen in de ban van de bergingswerkzaamheden, maar vooral van de emotionele getuigenissen van ouders die hoopten dat hun kind eindelijk gevonden zou worden.

In 2014 kwam er felle kritiek op de trage reactie op de ramp en op de kapitein die het schip al had verlaten, terwijl de passagiers juist de opdracht hadden gekregen in de hutten te blijven. De kapitein werd in 2015 veroordeeld tot levenslang. Enkele bemanningsleden kregen ook een celstraf opgelegd en de toenmalige premier Jung-Hong-won trad 11 dagen na de ramp af.

Bekijk ook: Ferry geborgen, drie jaar na de Zuid-Koreaanse veerbootramp