Lichamen VN-medewerkers gevonden in Congo

De medewerkers werden twee weken geleden ontvoerd toen ze onderzoek deden naar de schending van mensenrechten.

Onrust in de Congolese hoofdstad Kinshasa op archiefbeeld in 2015.
Onrust in de Congolese hoofdstad Kinshasa op archiefbeeld in 2015. Foto EPA

De Congolese autoriteiten hebben de lichamen van twee ontvoerde VN-medewerkers gevonden. Zij werkten voor een commissie van experts die onderzoek doet naar onder meer de schending van mensenrechten. Ook het lichaam van een begeleider van de twee, een Congolese tolk, is gevonden, meldt persbureau Reuters.

De VN-medewerkers, een Amerikaan en een Zweed, maakten met de tolk en drie andere Congolezen deel uit van een delegatie. Ze verdwenen eerder deze maand nadat ze op bezoek waren in de provincie Kasai, waar de laatste tijd het geweld oplaait nu een bemiddelingspoging tussen de regering en oppositie is mislukt.

De lichamen werden maandag gevonden. De Congolese minister van Communicatie Lambert Mende verklaarde toen dat het mensen met een “kaukasisch (blank, red) uiterlijk” betrof. Nu zegt hij tegenover Reuters:

“Het is nu zeker, het zijn de twee onderzoekers. We hebben ook nog een derde lichaam gevonden, dat is van de Congolese tolk die met de twee was meegegaan.”

Politieke instabiliteit

Naast de drie opgegraven lichamen worden ook de chauffeur en twee begeleiders op motor nog vermist. De onderzoekers bekeken naast mensenrechtenschendingen ook de rol van het leger en lokale milities bij het oplaaiende geweld. Het is voor het eerst dat er VN-medewerkers zijn verdwenen in het Congolese land, meldt Human Rights Watch.

Congo heeft al enige tijd te kampen met politieke instabiliteit. De ambtstermijn van president Joseph Kabila liep vorig jaar af, maar hij blijft vooralsnog op zijn post. In de bestuurlijke chaos braken het oosten van het land gevechten uit, die zich hebben uitgebreid richting het centraal gelegen Kasai.

Lees ook: Congo stevent af op politiek geweld

Zowel het regeringsleger als de militie is verantwoordelijk voor het geweld. Sinds januari werden al meer dan vierhonderd mensen gedood en zijn ruim 200.000 mensen ontheemd geraakt.