Europarlementariërs roepen Dijsselbloem op af te treden

In een brief roept de Europese Volkspartij Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem op af te treden en zijn excuses aan te bieden voor zijn omstreden uitspraken van vorige week.

Jeroen Dijsselbloem van de PvdA laat zich portretteren tijdens de installatie van de nieuwe Kamerleden na de Tweede Kamerverkiezingen.
Jeroen Dijsselbloem van de PvdA laat zich portretteren tijdens de installatie van de nieuwe Kamerleden na de Tweede Kamerverkiezingen. Foto ANP

Verschillende leden van de Europese Volkspartij, de grootste partij in het Europees Parlement, hebben Jeroen Dijsselbloem in een brief opgeroepen af te treden en zijn omstreden uitspraken van vorige week terug te nemen. Volgens een woordvoerder van de partij is de brief inmiddels ondertekend door 73 leden uit 15 verschillende landen. Het parlement telt 751 zetels.

Onder de parlementariërs die de brief ondertekenden bevinden zich ook leden van andere Europese partijen. De woordvoerder zegt dat de oproep een initiatief is van de Spaanse delegatie van de Volkspartij. Die bestaat uit de conservatieve Partido Popular en de christelijke Unió Democràtica de Catalunya. Ook Manfred Weber, de Duitse leider van de Europese Volkspartij, heeft de brief ondertekend.

In een interview met de Frankfurter Allgemeine stelde voorzitter van de Eurogroep Dijsselbloem dat er wat hem betreft plichten verbonden zijn aan de financiële steun die crisislanden in de Europese Unie ontvangen. De PvdA’er, in het interview: “Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven en vervolgens om uw hulp vragen.”

Lees ook: Dijsselbloem verweert zich na kritiek op ‘drank en vrouwen’-uitspraak

Woedende reacties

Enkele Zuid-Europese landen reageerden verontwaardigd op de uitspraken. Dijsselbloem zei de ontstane ophef te betreuren, maar nam zijn woorden niet terug. In de brief, die dinsdag op Twitter verscheen, wordt de kritiek van vorige week herhaald. De opstellers noemen de uitspraken van Dijsselbloem “discriminatoir”, “beledigend” en “seksistisch”.

Uit de brief:

“Uw uitspraken ondermijnen een van de belangrijkste pijlers van de Europese Unie: gelijkwaardigheid. (…) Het aanvallen van een groep landen zoals u gedaan heeft staat gelijk aan welk EU-land dan ook aanvallen. Het aanvallen van vrouwen met beledigende uitspraken, ze gelijkstellen aan dingen, is hetzelfde als alle mensen aanvallen, man of vrouw.”

De brief sluit af met een oproep aan Dijsselbloem om zijn excuses aan te bieden en af te treden. De Europese Volkspartij is een Europese politieke partij van christendemocratische en conservatieve partijen. De Nederlandse delegatie van de Europese Volkspartij - bestaande uit het CDA - heeft de brief niet ondertekend. De partij heeft 261 zetels in het Europees Parlement.

De brief naar Dijsselbloem van de Europese Volkspartij.

Twitter avatar davcarretta David Carretta Manfred Weber and others ask Dijsselbloem to resign from the Eurogroup presidency https://t.co/MgNW11iaYh