Hoe miniem is de kans van Oranje op het WK eigenlijk?

Als het Nederlands elftal vier van zijn resterende vijf duels wint in kwalificatiepoule A is de kans dat Oranje de WK-playoffs haalt zeventig procent. Dat blijkt uit berekeningen die consultancykantoor Hypercube, een belangrijke dataleverancier van de KNVB, op verzoek van NRC uitvoerde.

Bondscoach Fred Grim tijdens de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Italie
Bondscoach Fred Grim tijdens de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Italie Foto Koen van Weel / ANP

De acht beste nummers twee uit de negen kwalificatiepoules spelen in november een barrage om plaatsing voor het WK in Rusland in 2018. De vrees is groot dat Nederland zelfs bij zeges tegen Luxemburg (thuis), Bulgarije (thuis), Wit-Rusland (uit) en Zweden (thuis) de gedoemde ‘negende nummer twee’ zou zijn en dus naast playoffs zou grijpen. Dat valt, volgens deze kansberekening althans, dus mee.

Lees ook: Hoe het zo mis kon gaan bij Oranje

Een nederlaag tegen groepshoofd Frankrijk (uit) in augustus is in dit scenario als gegeven ingevoerd. De kansberekening volgt na 250 ‘runs’ van mogelijke uitslagen gemeten naar de kracht van de nationale teams in de resterende rondes in de Europese WK-kwalificatie, licht directeur Pieter Nieuwenhuis toe.

‘Kwart kans op playoffs’

Zonder ingevulde overwinningen op Luxemburg, Bulgarije, Wit-Rusland en Zweden – ofwel het scenario waarin nog gewoon gevoetbald moet worden - heeft Nederland volgens de modellen van Hypercube een kleine 25 procent kans op plaatsing voor de playoffs. Als een nederlaag tegen Frankrijk als vaststaand feit wordt gerekend, blijft er nog twintig procent kans over.

Het grote verval in kansen voor Oranje op playoffs als de vier zeges niet vaststaan, komt doordat de kracht van het Nederlands elftal op dit moment niet bijzonder hoog ingeschaald wordt. “De kans dat je wint door al je geld op rood zetten in het casino is nog altijd stukken groter dan dat Nederland WK-playoffs haalt”, zegt Nieuwenhuis. Over de kansen in de playoffs is nu moeilijk een uitspraak te doen.

Nederland staat momenteel, na de nederlaag in Sofia afgelopen zondag, op de vierde plek in de poule. In de persconferentie waar KNVB-directielid Jean Paul Decossaux afgelopen zondag het ontslag van bondscoach Danny Blind toelichtte, sprak de interim directeur betaald voetbal van een “minieme kans” dat Nederland het WK nog kon halen na ‘Bulgarije’. Via een woordvoerder laat hij weten dat “dat het sentiment van dat moment” was. “De kans is natuurlijk nog steeds maar een klein, maar het is wel een kans waar we voor moeten strijden.”