Deze Russische jongeren schuwen de discussie niet

Russen passief? Deze Russische scholieren schuwen een pittige discussie niet. Raam op Rusland vertaalde de politieke woordenstrijd tussen een schoolklas en hun docenten.

Middelbare scholieren in Brjansk (400 km ten zuidwesten van Moskou) doen oproep om premier Medvedev ter verantwoording te roepen. De foto met oproep werd gedeeld door een andere scholier, die vervolgens door de politie werd opgepakt.
Middelbare scholieren in Brjansk (400 km ten zuidwesten van Moskou) doen oproep om premier Medvedev ter verantwoording te roepen. De foto met oproep werd gedeeld door een andere scholier, die vervolgens door de politie werd opgepakt. Beeld Raam op Rusland

Een opvoedkundig gesprek, dat moet de schooldirectrice in de Russische provincie Brjansk voor ogen hebben gehad toen ze in gesprek ging met haar leerlingen om hen ter verantwoording te roepen. Even tevoren was een scholier gearresteerd nadat hij had opgeroepen in actie te komen tegen corruptie.

Maar de kinderen laten zien geen boodschap te hebben aan de intimiderende praatjes van de directrice. Wat zich ontspint is een boeiende discussie waarin de scholieren hun docenten de les lezen over Poetin, de Krim en de corrupte elites. Ook namen ze het gesprek stiekem op en deelden het op sociale media.

Scholier: Wij zijn tegen Verenigd Rusland

Directrice: Ja, ik hoor het, tegen, maar waarom, wat is de reden?

Scholier: Vanwege rechtvaardigheid.

Directrice: En wat is dat dan, rechtvaardigheid?

Scholiere: Dat is wat wij niet hebben.

Kennisplatform Raam op Rusland vertaalde het gesprek in het Nederlands

Lees ook: Protesten in Rusland: van Vladivostok tot Smolensk de straat op, een reportage over protesten tegen corruptie.