Dit zijn de beste artikelen over de Brexit

Woensdag kondigt Theresa May officieel aan de Britten uit de EU willen. Dat is het begin van de Brexitonderhandelingen. NRC besteedde uitgebreid aandacht aan de uittreding. Een overzicht van de beste artikelen.

Theresa May tijdens een Europese top in oktober 2016.
Theresa May tijdens een Europese top in oktober 2016. Foto Yoan Valat/EPA
 1. De schrijver van artikel 50

  Foto Gilles Bassignac/Getty Images

  Oud-diplomaat Lord John Kerr, die artikel 50 met de hand schreef, voorziet dat de Brexit-onderhandelingen smerig zullen zijn. „Het gaat om het verdelen van de boedel, van het regelen van zaken als de pensioenen van Britse EU-ambtenaren. Die onderhandelingen zullen smerig en kort zijn. Dit is de wereld van Thomas Hobbes. Alles wat ik win, verlies jij, en vice versa.”

  Lees hier het interview: ‘Brexit wordt een tocht door een doolhof’
 2. Dit zijn de voorstanders van de Brexit

  Ben Stansall/AFP

  “Immigratie”, zegt de student. „Immigratie”, zegt ook de marktkoopman. De man die voor de politie werkt, de spoorwegwerkers. Zelfs de vrouw die in het oranje kraampje op de pier van Folkestone Dutch poffertjes verkoopt, antwoordt op de vraag waarom ze voor een Brexit is: „We verliezen onze identiteit als Engelsen door al die immigranten.”. Waar het Blijven-kamp zegt dat een vertrek uit de EU slecht is voor de economie, vinden voorstanders van een Brexit een ander thema belangrijker: zij willen de grenzen dicht.

  Lees hier: Waarom de man op straat in Folkestone een Brexit wil
 3. De kloven die de Brexit blootlegt

  De diepe kloven die de Brexit-stem blootlegde in de Britse samenleving waren – voor wie ze wilde horen en zien – altijd zichtbaar: het achterland versus Londen, Engeland en Wales versus Schotland, platteland versus stad, working class versus middle class, laagopgeleiden versus universitair geschoolden, jong versus oud.

  Lees hier: De oorlog tussen de klassen gaat door

  Wat er verandert aan de grens met Ierland

  Foto Paul Faith/AFP

  Als het VK uit de EU treedt, wordt de grens tussen Ierland en Noord-Ierland onderwerp van onderhandelingen tussen premier Theresa May en de Europese regeringsleiders. In Belleek vreest men douaneposten, rijen auto’s en vrachtwagen wachtend op controle van paspoorten en documenten. „We zijn overgeleverd aan de regering in Londen”, zegt inwoner Kevin McGovern. Hij vertrouwt er niet op dat May voor zijn belangen opkomt. „In Londen zullen ze niks van een grens merken. Wij wel. Wij gaan dat voelen.”

  Lees hier: Wordt de brug in Belleek straks een harde Europese buitengrens?
 4. Wat zijn de economische gevolgen?

  Foto Facundo Arrizabalaga/epa

  De Britse economie, die het momenteel goed doet, verkeert in onzekerheid. De bestaande handelsregels en -verdragen die zorgen dat snel en probleemloos handel wordt gedreven staan allemaal ter discussie. Dat is het gevolg van de aanstaande EU-uittreding. De Britten willen overal in de wereld eigen, betere handelsdeals sluiten. Maar dan moeten andere landen wel een beetje meewerken.

  Lees hier: Na Brexit lonken de wereldzeeën
 5. ‘Wij Nederlanders lijken niet op de Britten’

  Foto Getty Images

  Nederlanders denken dat ze Engelsen begrijpen, maar ze verkijken zich op de verschillen, schrijft voormalig NRC-correspondent in Londen Titia Ketelaar in haar boek Mind the gap. Zij zijn niet ‘een beetje zoals wij’. Die zee tussen ons is voor hen mentaal een oceaan. Zo is het ook een misrekening te denken dat zij wel bij zinnen zullen komen over hun Europese lidmaatschap. Of dat die ‘harde’ Brexit die premier Theresa May voorstelt uiteindelijk zal meevallen.

  Lees hier: De charme van Engeland: pragmatisch doormodderen