Debat over nieuwe coalitie rakelt oud zeer van VVD, CDA en PVV op

De partijleiders van het CDA, de PVV en VVD vlogen elkaar tijdens het debat met verkenner Schippers over de verkiezingsuitslagen vooral in de haren over de Catshuisonderhandelingen over de Rijksbegroting van 2013.

Foto Bart Maat / ANP

Edith Schippers werd door de Tweede Kamer formeel benoemd als informateur, maar tijdens het debat over de eerste fase van de kabinetsformatie werd dinsdagavond vooral veel oud zeer opgerakeld tussen Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA) en Geert Wilders (PVV).

De drie partijleiders vlogen elkaar in de haren over een ruzie van vijf jaar geleden: de Catshuisonderhandelingen over de rijksbegroting van 2013. Die werden na zeven weken gestaakt en dat leidde tot het uiteenvallen van het kabinet. Daarna is er nooit meer vertrouwen geweest tussen de partijen. Dat speelt tot de dag van vandaag: volgens VVD en CDA is het een belangrijke reden om na de verkiezingen van 15 maart niet met de PVV om tafel te willen. Het is politiek gezien een belangrijke discussie, omdat Wilders voortdurend benadrukt dat CDA en VVD „1,3 miljoen PVV-stemmers uitsluiten”.

Lees hier het liveblog over het debat terug.

„Wat heeft u de afgelopen vijf jaar gedaan om te zorgen dat het vertrouwen terug zou komen?” vroeg Buma aan Wilders. De PVV-leider vond dat de verkeerde vraag en bestreed dat de PVV is weggelopen bij de onderhandelingen. Volgens Wilders lag er een „verschrikkelijk bezuinigingspakket” op tafel, waarmee hij niet akkoord kon gaan.

VVD-leider Rutte mengde zich in de discussie en zei dat Wilders wel degelijk is weggelopen: „We waren er na zeven weken onderhandelen helemaal uit. Wilders heeft daar laten zien dat hij niet bereid is onder moeilijke omstandigheden verantwoordelijkheid te nemen.”

De meeste partijen in de Tweede Kamer zijn het erover eens dat VVD, CDA, D66 en GroenLinks als eerste moeten proberen een kabinet te vormen. „Ze hebben mij laten weten dat zij dit zeer serieus willen doen”, zei verkenner Schippers. „Ik heb vertrouwen in hun inzet, hoewel dit niet wegneemt dat er verschillen zijn.”

Informateur Schippers spreekt woensdagochtend weer met VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Dan gaat officieel de informatieperiode in, waar de partijen inhoudelijk kijken of ze samen kunnen regeren.