Recensie

Recensie Muziek

De engelachtige stem van Anohni

Op de nieuwe ep Paradise zet Anohni (voorheen bekend als Antony, van The Johnsons) haar engelachtige stem in voor wraak - op eco-nonchalance, op haar katholieke opvoeding, en op God zelf. In de zes nieuwe nummers (een zevende, ‘I Never Stopped Loving You’, is per email te verkrijgen) probeert de ijle zangstem hardvochtig te klinken. Dat lukt niet. Maar de woorden en de begeleidende muziek zijn beklemmend. In ‘Jesus Will Kill You’ bijvoorbeeld - een haatgedicht tegen een ‘mean old man’ (God? Trump?), die velden laat branden in Irak en Nigeria - is de zang getoonzet op nerveus gefladder en dreunende synthesizer. De elektronische muziek, gemaakt door Hudson Mohawke, klinkt claustrofobisch, net als op het album Hopelessness (2016). Wat toen nog moest wennen, klinkt langzamerhand vertrouwd. De kloof tussen troostrijk en bruusk wordt mooi overbrugd in het prachtige slot ‘She Doesn’t Mourn Her Loss’.