Big Maple leaf

100 kilo zware gouden munt gestolen uit museum in Berlijn

De Big Maple Leaf.
De Big Maple Leaf. Foto Reuters

In de vroege maandagmorgen is een gouden Canadese munt van 100 kilogram gestolen uit het Bodemuseum in de Duitse hoofdstad Berlijn. De munt heeft een nominale waarde van 1 miljoen Canadese dollar (700.000 euro), maar het goud in de munt is met de huidige goudkoers 3,7 miljoen euro waard. De munt – 3 centimeter dik en met een diameter van 53 centimeter – is opgenomen in het Guinness Book of Records als de munt met de hoogste gouddichtheid: 99,99 procent. De ‘Big Maple Leaf’ werd in 2007 vervaardigd door de Koninklijke Canadese Munt ter promotie van een nieuwe lijn dollarmunten. Op de ene kant is Elizabeth II te zien – zij is behalve de Britse ook de Canadese koningin. Op de andere kant staan drie esdoornbladeren, het symbool van Canada. (NRC)