Amazon koopt Arabische online marktplaats

Amazon neemt Souq.com over. Daarmee zet het internetbedrijf stappen op een markt die nog niet groot is, maar dat wel kan worden.

Ingang van een depot van Souq.com in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten.
Ingang van een depot van Souq.com in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten. Foto Jon Gambrell/AP

Het Amerikaanse internetbedrijf Amazon heeft de online marktplaats Souq.com gekocht. Met het bedrijf, gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten, zal Amazon toegang bieden tot de markt in het Midden-Oosten.

Eerder werd deze week al in The New York Times gemeld dat Amazon – zelf 400 miljard waard – geen 1 miljard over had voor Souq. Inmiddels gaat men ervan uit dat de deal is rondgekomen op 650 miljoen dollar. Details over de verkoop worden echter niet gegeven. Opvallend is wel dat vrijdag ABC News meldde dat Emaar Malls, de Saoedische concurrent van Amazon, een bod van 800 miljoen dollar had gedaan. Dat bod werd door de aandeelhouders afgewezen. De regering van Dubai heeft inmiddels een akkoord gegeven voor de verkoop aan de Amerikaanse gigant, waarmee dus een lager bedrag gemoeid lijkt te zijn.

Foto Souq.com

Souq.com werd twaalf jaar geleden opgericht door de Syrische zakenman Ronaldo Mouchawar. Het is platform voor het kopen van onder andere kleding, elektronica, speelgoed, huisraad, meubels, sportspullen, producten voor persoonlijke verzorging en houdbare etenswaren.

Op de site van Souq.com legt Mouchawar uit waarom er voor Amazon is gekozen: „Door ons aan te sluiten bij de Amazon-familie, kunnen we verder groeien en profiteren van de technische investeringen van Amazon, zelfs een breder aanbod bieden. Dit is een mijlpaal voor online winkelen in de regio.”

Amazon hoopt met het kopen van Souq.com een markt te veroveren waar doorgaans nog geen 10 procent online gebeurt, maar waar in de toekomst wel veel valt te halen. Het is tegelijkertijd een risico. In 2009 betaalde Yahoo 160 miljoen dollar voor Maktoob.com, zonder dat dit een groot succes werd.

Bazaars in India

Waar het in het Midden-Oosten nog om online verkoopmarkten gaat, heeft Amazon in India ‘bazaar’-plannen. India is, naast de Verenigde Staten, het tweede land waar fysieke Amazon-winkels te vinden zullen zijn.

Onder de naam Project Everest zal in Bengaluru, in het district Bangalore, de eerste winkel geopend worden. Het zou in eerste instantie gaan om een eetwarenhuis, maar er zijn ook concrete plannen over de verkoop van elektronica en witgoed, meldt Gizmodo India. Amazon is al langer bezig de Indiase markt te veroveren.