Recensie

Recensie Muziek

Zo divers, tegendraads en geestig was Misha Mengelberg

In het Bimhuis werd een mooie, diverse hommage gebracht aan de begin maart overleden pianist en jazzcomponist Misha Mengelberg.

De begin maart overleden pianist en jazzcomponist Misha Mengelberg was een bezield pionier van tegendraads, eigentijds repertoire waarin alles mogelijk was. Allerhande muzikale stijlen. Humor in vrije passages. Een kluchtig overdrijven. Ontregelend struikelen. Neem het breed uitwaaierende werk Picnic. Het bevat grafische ‘aardappels’, ellipsen dwars door de notenbalken in de partituur. Een typisch geintje van de componist die muzikale ernst aan humor paarde: híer vrij improviseren.

In een mooie, diverse hommage in het Bimhuis ging het met lichte ontroering naast grote bewondering voor en óver ‘Misha’. Terwijl de musicus herdacht werd als een van de oorspronkelijkste muzikale denkers die de Nederlandse jazzscene heeft gekend, speelde Mengelbergs jazzcollectief Instant Composers Pool vurig spattend werk van zijn aartsvader.

De suite Dressoir uit 1977 was Mengelbergs persiflage op de burgerlijke cultuur, die in ludieke muziekdelen de inhoud van een dressoir beschrijft: Trouwfoto, Spaarzegelboekje, Flanellen tafellaken (opgevouwen). Met pianiste Nora Mulder wrongen blazers hun instrumenten uit in gevarieerde dialogen langs swing, freejazz en circusachtige hoempapa.
Saxofonist Benjamin Herman, die als liefhebber van Mengelbergs melodieën én pesterigheid al menig hommage opnam op eigen albums, vervoerde met De Sprong, O Romantiek der Hazen - intussen een echte klassieker en de door Cecil Taylor geïnspireerde De Lachende Dwerg.

Dan weer klonk het ICP: extreem swingend, dwingend of juist impressionistisch. Ook de Mengelberg-bijdrage van de Zwitserse freejazz pianiste Irène Schweizer bracht herinneringen terug. En met de absurdistisch muziekvideo Steigerpijp, de ‘jammerlijk mislukte poging om het ICP op een jongerenkanaal te krijgen’ viel weer vast te constateren, hoe onverstoord geestig Mengelberg was.

Lees ook de necrologie van NRC over Misha Mengelberg: Schijnbaar achteloos beroerde hij toetsen