Winstuitkering bedrijven ongekend hoog

Deze rubriek belicht beursfondsen die in de belangstelling staan. Het is lente, de tijd dat bedrijven dividend uitkeren.

Foto AP

Het aanbreken van de lente is voor veel beleggers een moment om naar uit te kijken. Niet alleen omdat de zon krachtiger wordt en de dagen langer, maar ook vanwege het uitbetalen van de dividenden. Ze krijgen dan een klein stukje van de winst die ‘hun’ bedrijven het jaar ervoor hebben gemaakt.

Dit jaar is de lente nog iets aangenamer dan vorig jaar. Gezamenlijk keren de 75 grootste bedrijven aan de Amsterdamse beurs de komende weken namelijk voor 28,8 miljard euro uit aan beleggers, zo berekende Het Financieele Dagblad onlangs in haar jaarlijkse dividendonderzoek. Een toename van bijna 11 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Amsterdamse beursfondsen geven daarmee een flink deel van hun winsten uit aan dividend, ongeveer 78 procent. Ze zijn aanmerkelijk guller dan Amerikaanse bedrijven, concludeerde vermogensbeheerder Schroders recentelijk. Die besteden dit jaar ongeveer de helft van hun winst aan dividend. Bij Aziatische bedrijven is dat nog niet eens een kwart.

De vraag is alleen hoe gezond die hoge dividenden zijn, stelt Schroders. Als je zo’n groot deel van je winst aan aandeelhouders geeft, dan heb je amper ruimte om tegenvallers te incasseren. Zijn de verkopen een jaartje wat minder of zitten de wisselkoersen tegen? Dan wordt het heel moeilijk om het dividend op peil te houden.

Natuurlijk kan een bedrijf ervoor kiezen om het dividend te verlagen, maar dat is volgens Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen, „nooit een succes”. Want een dividend dat geleidelijk stijgt – of in elk geval constant blijft – is voor beleggers een signaal dat een bedrijf regelmatig presteert. „In die zin is dividend ook een verplichting”, aldus Versteeg.

Wel is het volgens Versteeg zo dat de cijfers vertekend worden door Shell. Het Brits-Nederlandse oliebedrijf houdt de dividend per aandeel al jaren op peil, terwijl de winst door de lage olieprijs de laatste jaren een stuk lager ligt dan in het verleden. Bovendien gaf Shell vorig jaar meer aandelen uit om de overname van de Britse gasproducent BG te financieren. Het bedrijf moet daardoor meer aandeelhouders dividend betalen, waarmee ook de totale uitgaven aan dividend oplopen.

Shell niet meegerekend liggen de totale dividenduitgaven aan het Damrak dan ook een stuk lager, op 16 miljard euro. Dat is omgerekend pakweg de helft van de winst die alle beursfondsen samen boekten. Ook dat is nog relatief hoog, zegt Versteeg. „Normaal gesproken zitten Nederlandse bedrijven op 30 tot 40 procent. Maar 50 procent is nog wel te doen.”

Dat bedrijven vrij veel geld uitkeren aan aandeelhouders komt volgens Rob Labadie, adviseur bij Momentum Capital, vooral doordat ze „geen mogelijkheden zien” om te investeren. Ze hebben de laatste jaren vooral het tegenovergestelde gedaan: snijden in de kosten en hun bedrijf efficiënter maken. „Ze weten niet zo goed waar ze met dat geld heen moeten.”

Het geld oppotten en bewaren op de balans is in elk geval geen alternatief, vindt Versteeg. „Als je niet uitkeert en je laat het geld je kas instromen, dan weet je zeker dat je de sprinkhanen op je nek krijgt.” Een bedrijf met veel geld in kas is immers een ideale prooi. „Eigenlijk koop je dan gewoon cash: een groot deel van de overnamesom krijg je meteen weer terug uit de kas. Dan koop je dus eigenlijk voor heel weinig geld een bedrijf.”

De extra winst uitkeren aan aandeelhouders is – als je niet kunt of wilt investeren - volgens beide analisten dus eigenlijk de enige optie die overblijft. Slecht is dat niet per se, vindt Labadie. „Als bedrijven meer dividend uitkeren, is dat goed voor hun aandelenkoers. Want meer dividend leidt ertoe dat meer mensen het aandeel willen kopen.”