Wielrennen

Imposante zege Valverde in Ronde van Catalonië

Valverde gaat in Barcelona als rit- en rondewinnaar over de finish.
Valverde gaat in Barcelona als rit- en rondewinnaar over de finish. Foto JOSEP LAGO/AFP

Alejandro Valverde heeft zondag op overtuigende wijze de Ronde van Catalonië gewonnen. De 36-jarige Spaanse renner van Movistar won de slotetappe, een rit over 138,7 kilometer met acht doorkomsten op de olympische berg Montjuïc in Barcelona. Valverde, in de slotfase ontsnapt met de Ier Daniel Martin, bleef de groep sprinters net voor. Het was zijn derde ritzege. Woensdag won hij al een etappe en vrijdag was hij bergop de beste. Na het wegvallen zaterdag van Christopher Froome uit de top van het klassement was Alberto Contador de enige overgebleven concurrent. Maar tot een strijd tussen beide Spanjaarden kwam het zondag niet. In het eindklassement hield Valverde Contador 1.03 minuut achter zich. „Ik voelde me goed vandaag”, zei Valverde na zijn tweede eindzege in de Catalaanse rittenkoers. „Dankzij de ploeg is mijn positie nooit in gevaar gekomen.” (ANP)