Wie moet Danny Blind nu opvolgen?

Positie bondscoach Oranje dreigt het WK in Rusland te missen. Hoe kon dit gebeuren en hoe moet het verder? Vier kenners geven hun mening.

Danny Blind, zaterdag tijdens zijn laatste wedstrijd als bondscoach, tegen Bulgarije.
Danny Blind, zaterdag tijdens zijn laatste wedstrijd als bondscoach, tegen Bulgarije. Foto Koen van Weel/ANP

Arie Haan

Oud-international, ex-coach van o.m. Feyenoord en Anderlecht, voormalig bondscoach van Kameroen en China

„Begin jaren tachtig hadden we Kees Rijvers als bondscoach, toen bereikten we ook geen pepernoot, het WK en EK werden gemist. Hij zette er toen ook veel te jonge spelers in. Nu deed Blind hetzelfde met Matthijs de Ligt, 17 jaar hé, hoeveel kunnen er op die leeftijd in Oranje spelen. Je moet daarin voorzichtig zijn, het is te hopen dat die jongen er geen knak van krijgt. Ik zie nu geen coaches die het nu kunnen overnemen. Je hebt Van Basten gehad, Rijkaard. Koeman kan nu niet, die zit bij Everton. Je hebt Hiddink niet meer. Advocaat kan je niet weer vragen. Ik zou het niet weten op dit moment.”

„Je zou een keer een buitenlander moeten nemen, voor een ander soort voetbal. De meeste internationals spelen in het buitenland en zijn niet meer gewend aan het 4-3-3 systeem, wat wij zo heilig vinden. We moeten overstag, internationaal. 4-3-3 is geweldig als je meer individuele kwaliteiten hebt dan je tegenstander. Maar als je niet beter bent is het een levensgevaarlijk systeem. En we zijn niet beter. Louis van Gaal heeft dat rond het WK van 2014 goed ingeschat met een 5-3-2-systeem. Het gaat nu helemaal de verkeerde kant op. In de Duitse krant zijn ze ons alweer aan het uitlachen. Ohne Holland fahr’n wir zur WM, las ik.”

Jaap de Groot

Chef-sport van De Telegraaf

„Frank de Boer is vrij, en dus een logische kandidaat. Ronald Koeman heeft zich gecommitteerd aan Everton, dat is kansloos. Als hij voor Barcelona al voor het blok staat (waar Luis Enrique aan het eind van dit seizoen vertrekt), laat staan dat hij dan voor de KNVB kiest, waar hij op dit moment geen goed gevoel bij heeft. De opvolger van Blind moet iemand zijn die het Nederlands voetbal dichter bij zijn wortels brengt, of dat nu De Boer of Phillip Cocu is.”

„Het Nederlands voetbal heeft een structureel probleem. Er is een rapport uitgebracht, Winnaars van Morgen, waarbij de KNVB de intentie heeft om talentontwikkeling bij de clubs naar zich toe te trekken. Ik zou eerst beginnen om de opleiding van de coaches goed onder de loep te nemen. Veel Nederlandse talenten schieten op veel onderdelen tekort. Zaterdag zag je hoeveel ruimte er zat tussen de linies, dat ging totaal fout. Het abc van het Nederlands voetbal, daar moet je mee beginnen. Dat is op dit moment essentiëler dan de keuze voor een nieuwe bondscoach. Guus Hiddink en Danny Blind zijn er tegenaan gelopen, wie volgt?”

Het aantrekken van een buitenlandse bondscoach zou een enorme aanklacht richting de opleiding van de KNVB zijn: als de bond zelf, terwijl ze een peperdure opleiding hebben waar ze mee te koop lopen, niet in staat blijkt zelf een goede bondscoach op te leiden.”

Marc Lammers

Oud-bondscoach Nederlandse hockeyvrouwen, begeleidt nu onder meer (voetbal)coaches, houdt lezingen

„Er zat geen agressie in, geen passie. Dat begint bij de begeleiding, als je ziet hoe ze erbij zaten, zonder enthousiasme en plezier. Zuur. Blind had een voorbeeldfunctie als bondscoach. Als jij het niet meer ziet zitten, dan de spelers ook niet. Straal uit dat je er zin en vertrouwen in hebt. Die duels die de Bulgaren willen winnen vanaf de eerste minuut, druk op de bal, dat zijn dingen waar je honderd procent invloed op hebt. Het lijkt of we in Nederland een wedstrijdje doen wie het meeste balbezit heeft.”

„Je hebt soms verfrissing en vernieuwing nodig. Wij als coaches kiezen jonge spelers om energie en vernieuwing te krijgen in het team, ook in de staf mag wel eens vernieuwing komen. De bravoure, dat jongehonden-gevoel, dat mis je als je al lang met dezelfde mensen werkt.”

Gertjan Verbeek

Coach Bochum, eerder o.m. AZ, Feyenoord en Heerenveen

„De geschikte kandidaten zijn allemaal in functie. Iemand als Ronald Koeman kan in beeld zijn op dit moment, maar die gaat niet weg bij Everton. Louis van Gaal is beschikbaar, maar ik heb niet het idee dat hij dit gaat doen. En ik denk dat Frank de Boer er ook niet instapt.”

„De aanloop naar Bulgarije was verre van ideaal met spelers die ziek werden en geblesseerd raakten, daar wil ik Blind wel een beetje in bescherming nemen. Qua spelers en speelwijze heeft hij, achteraf, verkeerde keuzes gemaakt. Misschien had hij toch beter voor twee linksbenige spelers kunnen kiezen in het centrum van de verdediging. De Ligt was er achteraf nog niet aan toe. Dat is heel sneu, zeker nu. Maar het is allemaal de waan van de dag. Tegen Zweden hadden we pech, tegen Frankrijk speelden we aardig mee. Hetzelfde met de EK-kwalificatie, ik had Hiddink laten zitten.”

„Blinds selectiebeleid begaf zich in een grijs gebied. Bij Van Gaal was het zwart-wit, hij had drie criteria: je moest fit zijn, wekelijks spelen en in vorm zijn. Dan werd je geselecteerd. Blind was minder consequent, die maakte voor de één wel een uitzondering, voor de ander niet. Dat schept weinig duidelijkheid naar de spelers en de buitenwereld. Als het dan minder gaat ben jij het haasje. Ik ben meer fan van duidelijkheid. Het was wisselvallig onder Blind, dit was geen incident. Maar ik geloof er niet zo in dat als er nu een nieuwe man komt ze opeens veel beter gaan presteren.”