Van Avermaet in het spoor van Raas

Wielrennen De Belg Greg Van Avermaet won na de E3 Harelbeke ook Gent-Wevelgem. Hij is over een week favoriet in de Ronde van Vlaanderen.

Foto Geert Vanden Wijngaert/AP

Vrijdag al afgetekend de beste in E3 Harelbeke. En dan zondag na 249 kilometer een prachtige zege in Gent-Wevelgem, na een spannende finale en een sprint-à-deux met Jens Keukeleire. Zelfs Greg Van Avermaet zelf, niet bekend om zijn grootspraak, kon er na afloop niet omheen. De Ronde van Vlaanderen van volgende week zondag? „Ik kan nu niet meer zeggen dat ik geen favoriet ben”, sprak de BMC-kopman stralend voor de camera van Sporza.

De 31-jarige olympisch kampioen van Rio de Janeiro evenaarde een historische prestatie uit 1981 van de Zeeuwse klassiekerkoning Jan Raas, de enige die ooit in één voorjaar de Omloop Het Volk (nu Omloop Het Nieuwsblad), E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem op zijn naam schreef. In deze ‘heilige’ Vlaamse wielerweek wordt al reikhalzend gespeculeerd over een volgende mijlpaal.

Afrekenen met Boonen

In 2012 won Tom Boonen achter elkaar E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Kan Van Avermaet dat ook? Dan moet hij in elk geval afrekenen met Boonen zelf, die zondag in zijn laatste Gent-Wevelgem als zesde eindigde en met ‘Vlaanderens Mooiste’ en Parijs-Roubaix zijn carrière afsluit.

Maar Boonen (36) lijkt in de komende Ronde van Vlaanderen niet eens de voornaamste zorg voor Van Avermaet. Dat is Peter Sagan. Ook in Gent-Wevelgem was de wereldkampioen de enige die een antwoord had toen Van Avermaet aanzette bij de tweede passage van de Kemmelberg – hij hoefde er niet eens voor uit het zadel te komen. Maar toen de Belg twintig kilometer voor de finish met zijn landgenoot Keukeleire wegsloop uit de kopgroep, had Sagan meer oog voor Niki Terpstra. Ook al kwam hij daardoor niet verder dan de derde plaats, op zeven seconden van de winnaar. Vóór Terpstra, dat wel.

De Nederlander van Quickstep deed in Sagans ogen te weinig kopwerk. „Ik weet niet wat Terpstra wilde maar hij werkte niet mee.” Dus liet Sagan de achtervolging opzichtig aan Terpstra en beperkte hij zijn eigen aandeel tot één vergeefse jump vanachter diens rug, langs de andere kant van een vluchtheuvel.

„Dit was een voorbeeld van hoe je een race tegen mij kunt verliezen”, sprak Sagan na afloop bij Sporza. „Ik kon vandaag beslissen wie er wint.” Teleurgesteld dat hij zijn zege van vorig jaar niet kon herhalen? „Nee hoor. Ik ben nu alleen maar meer gemotiveerd om weer een zege te pakken.”

Ook vanuit de volgauto van zijn eigen ploeg klonk onderweg weinig waardering voor de manier van koersen van Terpstra. Via een camera in de auto konden de tv-kijkers ‘meegenieten’. Ploegleider Tom Steels liet het nog bij „haast u Niki”. Collega Wilfried Peeters schreeuwde vanachter het stuur richting Terpstra: „Je moet nu toch niemand laten wegrijden zeker?” En: „Jouw fout.”

Van Avermaet kon er niet mee zitten. De hele dag had hij geconcentreerd vooraan gereden. Langs de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Onder het spandoek voor de vorig jaar in deze koers omgekomen Antoine Demoitié, wiens rugnummer 192 nooit meer zal worden uitgereikt. Over de drie onverharde stroken, de ‘Plugstreets’, en de heuveltjes. En dan ook nog de winst, alweer. „Ongelofelijk. Het was altijd zo moeilijk om deze wedstrijden te winnen. En nu lukt het bijna vanzelf.”