De Thuiskok: Een milde Bourdain

Het heeft even geduurd, maar tien jaar na dato is er dan eindelijk weer een kookboek van Anthony Bourdain uit. Voor wie vergeten is: Bourdain is onder meer kok, schrijver, ex-junk, tv-persoonlijkheid, wereldreiziger en een enfant terrible van de culinaire wereld. De Amerikaan weet het imago van een rockster te combineren met een dwangmatige neiging naar kwaliteit en orde in de keuken.

De bravoure en het vertrouwen in eigen kunnen zijn nog niet verdwenen, blijkt uit de titel Beter wordt het niet. Wel vreemd dat de oorspronkelijke titel het veel minder opschepperige Appetites is. Die laatste titel past beter bij de inhoud: het lijkt wel alsof Bourdain een beetje is gekalmeerd. Hier en daar scheldt hij alles en iedereen nog steeds de huid vol („Fuck desserts!”), maar verder is hij opvallend mild.

Grote kans dat de geboorte van zijn dochter daar iets mee te maken heeft gehad. Zijn nieuwe gezinssituatie komt uitgebreid aan bod in het voorwoord, al is dat deel van het boek enigszins achterhaald sinds Bourdain en zijn vrouw eind vorig jaar uit elkaar gingen. Maar waar het meer om gaat is dat Bourdain in dit boek gerechten bundelt die hij zelf graag klaarmaakt, thuis en voor zijn familie en vrienden.

Verwacht daarom geen vernieuwende recepten, schrijft Bourdain. Gelukkig betekent dat niet dat de gerechten, die variëren van makkelijk tot soms best lastig, saai zijn. Bourdain blijft tegendraads en tovert met name bij de hoofdstukken over vis, vlees en gevogelte zo nu en dan buitensporige gerechten (zoals sandwiches met kreeft) op tafel. Voor desserts moet je niet bij hem zijn, dus beslaat dat hoofdstuk één pagina met een verwijzing naar kaas. Voor hamburgers heeft hij geen recepten maar tips, vooral over hoe het niet moet. En dat Bourdain groot fan is van sandwiches merk je omdat je je ruim dertig pagina’s daarover krijgt voorgeschoteld.

Dit is het meest onconventionele kookboek met familierecepten dat ik ooit heb gezien. U moet accepteren dat hij de clubsandwich het equivalent van Al-qaeda noemt en mensen die rucola op hun hamburger leggen het liefst in Guantanamo Bay zet, anders is dit niks voor u. Bourdain weet echter wat hij doet in de keuken, en dat resulteert in een interessant boek vol markante recepten waar ik deze week graag uit kook.