Politie: aanslagpleger Londen had geen banden met IS of Al-Qaeda

IS eiste de aanslag in Londen op. Dat doet de terreurgroep wel vaker, terwijl in werkelijkheid personen individueel handelden.

Bloemen ter herdenking van de aanslag in Londen, bij het parlementsgebouw.
Bloemen ter herdenking van de aanslag in Londen, bij het parlementsgebouw. Foto Chris J. Ratcliffe / AFP

De man achter de aanslagen in Londen had geen banden met terreurgroepen Islamitische Staat of Al-Qaeda. Dat heeft de Britse politie maandagavond verklaard.

IS eiste de aanslag bij het Britse parlementsgebouw op nog voordat de dader was geïdentificeerd als Khalid Masood. Maar het is bekend dat de terreurgroep vaker claimt achter aanslagen te zitten, terwijl in werkelijkheid de daders individueel handelden.

Het motief van Masood, die vorige week voetgangers overreed op de Westminster Bridge en het parlementsgebouw wilde binnendringen, blijft dus nog altijd onduidelijk. Zondag zei de politie dat zij dat wellicht nooit zal kunnen achterhalen. Bij zijn aanslag kwamen vier mensen om het leven. Hijzelf werd doodgeschoten door de politie.

Vorige week reed Masood met een suv in op voetgangers op de Westminster Bridge. Daarbij kwamen drie mensen om. Daarna stapte hij uit en stak hij een agent dood. Vervolgens werd hij doodgeschoten door agenten.

‘Interesse in de jihad’

Masood had volgens de Britse politie wel duidelijk interesse in de jihad. Hij lijkt zijn aanslag, die met weinig geavanceerde middelen is gepleegd, te hebben afgekeken van andere aanslagen, aldus de politie. Er is geen bewijs dat hij zijn plannen deelde met anderen.

Masood werd niet door de inlichtingendiensten gemonitord voor de aanslag van afgelopen week. Hij had wel een crimineel verleden en had zich tot de islam bekeerd.

Lees ook: Verdachte Masood had flink strafblad om geweldsdelicten

Volgens het hoofd van de antiterreurdienst, Neil Basum, zijn er geen aanwijzingen dat Masood in de gevangenis in 2003 radicaliseerde. Masood is in het verleden veroordeeld voor zware mishandeling, wapenbezit en verstoring van de openbare orde. Zijn laatste veroordeling, wegens het bezit van een mes, dateert uit 2003.

Masood (52) werd als Adrian Russell Elms geboren in het graafschap Kent. Hij was vader van drie kinderen en woonde de laatste tijd in een buitenwijk van Birmingham. Maandag verklaarde zijn moeder “geschokt, bedroefd en verdoofd” door zijn daden.