Ontdek hier of je een antieke dubbelganger hebt

Een Canadees museum maakte een tool waarmee je je gezicht met antieke beelden kunt vergelijken.

Het kan onthutsend zijn: zomaar iemand tegen het lijf lopen die wel héél erg op je lijkt. Alsof je stiekem een tweelingbroer of -zus blijkt te hebben over wie je nooit bent ingelicht. Online zijn er inmiddels al talloze sites waarop je kunt zoeken naar je persoonlijke dubbelganger. Maar misschien loopt jouw specifieke dubbelganger niet vandaag de dag over straat, maar was het een voornaam figuur in de klassieke oudheid.

Als dat zo is, dan kun je er met deze tool nu snel achter komen. In het Musée de la Civilisation in het Canadese Quebec opende onlangs een expositie met antieke sculpturen en ter promotie lanceerde het museum een site waarop je via gezichtsherkenningssoftware je gezicht met de beelden kunt vergelijken. Upload een foto - het liefst een serieuze, want antieke figuren keken nu eenmaal gewichtig - en de machine spuugt een lookalike uit. Ook krijg je direct te zien wat je historische tweelingbroer of -zus precies deed in het leven en wanneer zijn of haar gezicht vereeuwigd werd in steen.

Aan de techniek hoeft het niet te liggen: de software analyseert je gezicht op 123 punten, waaronder de vorm van je mond en neus. Helaas bevat de database van het museum slechts 60 oudheidkundige selfies. Dan moet jouw persoonlijke dubbelganger er natuurlijk maar net tussen zitten. De beste matches worden door het museum geselecteerd en krijgen een plekje in een speciale zaal van de expositie. Waarschuwing: door je foto up te loaden geef je het museum wel toestemming het beeld te gebruiken in de expositie of in de campagne.

NRC gooide in ieder geval alvast een paar bekende gezichten door de scanner. Oordeel zelf hoe goed deze historische evenbeelden lijken: