Onderzoek VS naar bombardement

Irak geeft IS de schuld van bloedbad in West-Mosul

Bij de slag om het westelijk deel van de Noord-Iraakse stad Mosul te heroveren op Islamitische Staat zijn sinds half februari mogelijk al 700 burgers omgekomen. Over de verantwoordelijkheid voor de bloedbaden bestaat toenemende verwarring. Zondag zei het Iraakse leger dat IS, niet de internationale coalitie onder leiding van de VS verantwoordelijk was voor zware explosies, waarbij op 17 maart een gebouwencomplex met de grond gelijk werd gemaakt. Een dag eerder meldde het Amerikaanse leger nog dat op 17 maart een luchtaanval was uitgevoerd op verzoek van Iraakse veiligheidsdiensten. De beschuldiging dat daarbij tientallen burgerdoden zouden zijn gevallen, wordt serieus onderzocht. Nu stelt het Iraakse leger echter dat de ontploffingen waren te wijten aan boobytraps, gelegd door strijders van IS, en niet aan bombardementen van coalitietroepen. Volgens de Irakezen zijn inmiddels 61 lichamen geborgen, maar volgens een provinciale functionaris zouden al 160 mensen zijn begraven. Een gemeentelijke functionaris uit Mosul sprak zaterdag over zeker 240 doden die onder het puin vandaan zijn gehaald. (Reuters)