Activiste ondergedoken na onjuist bericht van Wilders

Oproep tot geweld Haar uitspraak over het „stenigen van Wilders” was uit zijn verband gerukt en „duidelijk cynisch bedoeld”. Nadat de PVV-leider een artikel over de kwestie had gedeeld, werd Anne-Fleur Dekker bedreigd. Nu is de medewerker van de Hilversumse GroenLinks-fractie ondergedoken.

Blogger en feministisch activiste Anne-Fleur Dekker (22) is ondergedoken vanwege bedreigingen, nadat onder meer PVV-leider Geert Wilders een onjuist bericht over haar had gedeeld op Facebook.

Wilders deelde op 19 maart, enkele dagen na de verkiezingen, een bericht van de website Liefde voor Holland, waarin wordt beweerd dat Dekker – GroenLinks-fractiemedewerker in Hilversum – niet objectief zou zijn geweest als hoofd van een stembureau in Hilversum. De kop van dat artikel: ‘GroenLinks-activiste was voorzitter stembureau, roept op tot stenigen Wilders, PVV-stemmen verdwenen?’

Dit door Wilders gedeelde bericht klopt niet. Dekker zou bij de verkiezingen inderdaad voorzitter van een stembureau worden, maar een woordvoerder van de gemeente Hilversum zegt dat Dekker dit niet mocht, juist omdat ze zo’n duidelijk politiek profiel heeft: „Zij zou volgens de gemeente geen objectief voorzitter zijn geweest. Daarom is zij niet actief geweest op een stembureau.”

De bewering over het „stenigen van Wilders” komt voort uit een door Liefde voor Holland onvolledig afgedrukt Twitter-gesprek van ruim een jaar geleden.

Dat begon met een tweet waarin een andere vrouw schrijft: „Ik ben op zoek naar mensen die samen met mij stenen willen gaan gooien naar de moskee van Beringen, minstens 500 mensen, als ‘ludieke reactie’ op het radicaal moslim geweld van de afgelopen nachten.’” Dekker reageert daarop: „‘Fijn type dit ook weer’.” En daarna: „‘Wie gaat er mee 500 stenen op Wilders gooien? Vind ik wel een ‘ludieke actie’.’

„Het is duidelijk cynisch bedoeld”, zegt Dekker aan de telefoon. „Maar in het bericht van Liefde voor Holland is de aanleiding voor de tweet weggelaten, waardoor het volledig uit zijn verband is gerukt. Ik zou nooit, maar dan ook nooit oproepen tot geweld.”

Pas nadat Wilders het bericht had gedeeld, kreeg Dekker concrete bedreigingen. Dekker: „Bedreigingen met verwijzingen naar mijn woonplaats, waardoor ik me genoodzaakt voelde op een ander adres te gaan slapen. Ik ben vreselijk boos op Wilders, want hij weet donders goed dat zijn achterban de berichten gelooft die hij op Facebook deelt.”

De linkse activiste kwam een dag na de verkiezingen al in opspraak, nadat ze op het ‘linkse’ blog Joop.nl had geschreven over Thierry Baudet, de voorman van de partij Forum voor Democratie. Dekker noemt hem daarin „Wilders in schaapskleren” en beschuldigt hem onder meer van racisme. Ze laat zich online vaker extreem uit over Baudet en Wilders. Dekker heeft bijvoorbeeld ooit getweet dat ze Baudet een taart in het gezicht wil gooien.

Baudet-aanhangers waren woedend over de blog op Joop.nl, omdat Dekker haar column onderbouwde met bijvoorbeeld citaten uit een door Baudet geschreven roman.

Een paar dagen later verscheen het artikel over Dekkers mogelijke betrokkenheid bij stembusfraude op Liefde voor Holland en de rechtse website De Dagelijkse Standaard. Ook worden de verdachtmakingen breed gedeeld op Facebook-pagina’s waarin mensen bewijzen proberen te verzamelen van stembusfraude.

De politie heeft Dekker een ‘casemanager’ toegewezen, ook omdat ze als fractiemedewerker voor GroenLinks in Hilversum werkt.

Wilders reageerde maandag niet op vragen van NRC. Maandagavond tweette hij, na online publicatie van NRC over de zaak, wel dat hij aangifte wil doen tegen Dekker wegens bedreiging. Wilders blijft erbij dat Dekker wel degelijk heeft gedreigd stenen op hem te gooien.