OM eist 14 maanden tegen frauderende fraudebestrijder

Rechtszaak Het Openbaar Ministerie eist 15 maanden cel voor Matthieu van S.T. Die werkte bij het OM als speciaal fraudeaanklager, maar tilde de fiscus zelf.

De voormalige advocaat-generaal bij het gerechtshof in Amsterdam belast met fraudebestrijding, de 56-jarige Matthieu van S.T., heeft door het jarenlang tillen van de fiscus en het opmaken van valse stukken „de beroepsgroep van het Openbaar Ministerie in diskrediet gebracht”. Om die reden en om „de minachting” die hij toont ten aanzien van het OM, de Belastingdienst en de FIOD moet hij een onvoorwaardelijke gevangenisstraf krijgen van vijftien maanden.

Dit betoogde officier van justitie Christiaan Loos maandag voor de rechtbank in Den Haag. Volgens het OM heeft de verdachte, die in 2010 na een lobby binnen het OM werd aangesteld als speciale fraudeaanklager, jarenlang zelf fraude gepleegd om zijn inkomsten zo laag mogelijk voor te wenden. Hij deed dat met name, aldus aanklager Loos, om te voorkomen dat hij zijn echtgenote en moeder van vier kinderen alimentatie moest betalen. Sinds 2006 is S.T. met haar in een ‘vechtscheiding’ verwikkeld waarbij over en weer voortdurend procedures tegen elkaar worden aangespannen.

350.000 euro niet opgegeven

Over de jaren 2007, 2008 en 2009 heeft de verdachte ongeveer 350.000 euro aan omzet niet juist opgegeven. De fiscus zou voor ongeveer 150.000 euro zijn benadeeld, aldus de aanklager. De verdachte zou bij de procedures ook stukken hebben vervalst. De fraude van S.T. – die eerder advocaat was – strekt zich over meerdere jaren uit. „Slechts zijn eigen financieel gewin heeft voorop gestaan. En daaraan heeft verdachte alle andere normen en belangen ondergeschikt gemaakt.”

Volgens Loos is het gedrag van de verdachte „doordrenkt met minachting naar instituties en naar individuele personen”. S.T. heeft bijvoorbeeld 23 aangiften en klachten ingediend tegen medewerkers van het Functioneel Parket. Dat bewijst volgens Loos dat de verdachte iemand is die „ten koste van alles en iedereen zijn gelijk wil halen”.

De verdachte zelf toonde zich op de zitting weinig schuldbewust. Alle betrokkenen in deze zaak zijn schuldig, maar hij is zelf naar eigen zeggen geheel onschuldig. „Officier van justitie Loos kan mij wel de boef vinden maar ik weet wel wie de boef is: de overheid”, zei S.T. Hij is volgens hem het slachtoffer van „doelbewuste treiteracties” van de top van het Openbaar Ministerie. Zijn voormalige werkgever zou enige jaren geleden al hebben besloten: „Die knakker moet hangen.” Dit gebeurde nadat hij aanvankelijk door de toenmalige hoofdofficier van justitie Leo de Wit was benaderd om met ingang van 2010 bij het OM te gaan werken. Hij moest daar naar eigen zeggen „oude meuk” opruimen. Volgens de verdachte heeft het OM, toen ze hem zat waren, vertrouwelijke informatie over hem gelekt naar de pers, NRC in het bijzonder, om hem zwart te maken.

Fiscaal recht ‘één groot gezever’

S.T. is ook woedend op de Belastingdienst die erop uit zou zijn hem „te naaien”. De FIOD zou de oren hebben laten hangen naar de ex-echtgenote met wie hij al jaren ruzie maakt. Als er al fouten zijn gemaakt in de door hem gedane aangiften dan is dat de schuld van zijn belastingadviseurs. S.T. is naar eigen zeggen maar een eenvoudige „Europees continentaal vennootschapsjurist”. Hij beweerde het „hele fiscale recht niet te snappen. Ik vind het één groot gezever.”

Aanklager Loos verwierp de verwijten van S.T. „De verdachte wijst zonder enige fundering met de beschuldigende vinger naar anderen. Hij vergeet zijn eigen aandeel als initiator van strafbare feiten.”

De voormalige aanklager is sinds 2015 ontslagen. Hij loopt in de ziektewet. Volgens zijn advocaat Bart Damen komt Matthieu van S.T. „nooit meer in aanmerking voor een juridisch beroep”. De verdachte liet tijdens het requisitoir verstek gaan. Hij heeft via zijn advocaat aan de rechtbank laten weten dat hij „trekken heeft van een narcistische persoonlijkheidsstoornis”. Hij is psychisch en fysiek niet in staat te werken. Mede om die reden vindt het OM dat hij een celstraf moet krijgen in plaats van een taakstraf.

De strafzaak gaat woensdag verder met het pleidooi van de advocaat. Het vonnis volgt volgende maand.