OM eist 15 maanden tegen eigen voormalige aanklager

De zaak is opmerkelijk, omdat Matthieu van S. zelf in 2010 was aangesteld om witteboordencriminaliteit aan te pakken.

Foto Roos Koole / ANP

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft 15 maanden cel geëist tegen Matthieu van S., een voormalige fraudeaanklager van het OM. Dat meldt persbureau ANP. Van S. (56) wordt beschuldigd van belastingfraude van zo’n anderhalve ton en valsheid in geschrifte.

De zaak is opmerkelijk, omdat Van S. zelf in 2010 was aangesteld bij het OM om witteboordencriminaliteit aan te pakken. Ook vervulde hij een prominente rol binnen de VVD.

Lees ook: Deze fraudebestrijder tilde zelf de fiscus

Van S. heeft de beschuldigingen hard ontkend. ,,Ik word genaaid, ik vind het een groot gezever”, zei hij volgens persbureau ANP. Het OM beschuldigt hem van het verborgen houden van geld, zodat zijn ex-vrouw, met wie hij in een vechtscheiding was verwikkeld, er niet bij kon. Volgens Van S. heeft zijn ex-vrouw de Belastingdienst met ,,verzinsels, leugens en halve waarheden” achter hem aan gestuurd.

Prominent VVD’er

In 2012 werd Van S. al op non-actief gesteld bij het OM. In 2014 werd hij met strafontslag (zonder recht op uitkering) gestuurd. Na een lang onderzoek van de FIOD werd hij verdacht van valsheid in geschrifte. Afgelopen jaar besloot het OM een strafzaak tegen Van S. te openen.

Van S. zat van 2003 tot 2010 in de landelijke partijcommissie voor politie en justitie van de VVD. De laatste jaren was hij voorzitter van de raad, waarin prominente partijleden de VVD-Kamerleden adviseren over wetsvoorstellen en ervoor zorgen dat de parlementariërs voeling houden met de ‘justitiële werkvloer’.

De uitspraak is naar verwachting over ruim twee weken.