Nuon: Hemwegcentrale heeft waarde van 250 mln

Kolencentrale Nuon wil niet met Vandebron maar wel met de overheid concreet onderhandelen over sluiting van zijn kolencentrale.

Foto ANP / John Gundlach

Sluiting van de vervuilende kolencentrale van Nuon aan de Hemweg in Amsterdam komt dichterbij. Maandag liet het energiebedrijf, dochter van het Zweedse Vattenfall, weten dat het met de overheid „opnieuw in gesprek” wil over voorwaarden voor sluiting.

Nuon zegt bereid te zijn af te zien van toekomstige inkomsten uit de centrale na 2020 maar eist een goede regeling voor de 230 personeelsleden. De kolencentrale heeft volgens de verklaring een marktwaarde van 250 miljoen euro.

Vorige week deed het groene energiebedrijf Vandebron een bod op de centrale van 1 miljoen euro met als doel de centrale te sluiten. Een dag later zei de gemeente Amsterdam te overwegen om het bod te verdubbelen naar 2 miljoen euro. De kolencentrale zou niet ontmanteld hoeven worden, maar omgebouwd kunnen worden tot een sociale ontmoetingsplaats voor popconcerten en vrije tijdsbesteding. Chocolademerk Tony’s Chocolonely voegde zich bij het bod: zij willen een chocoladefabriek bouwen in de centrale.

Het initiatief werd door Nuon onmiddellijk van de hand gewezen als een stuntbod. Maandagochtend liet Nuon weten dat alleen al met het opruimen van de centrale en het sociaal plan voor het personeel een bedrag van 55 miljoen gemoeid zou zijn. Enkele uren later volgde de verklaring waarin het bedrag van 250 miljoen genoemd werd. Daarin zei Alexander van Ofwegen, directeur productie van Nuon:

„Wij zien een groeiende maatschappelijke steun voor het vervroegd sluiten van de centrale. Een stuntbod van 1 miljoen van diverse partijen staat in geen verhouding tot de marktwaarde van deze centrale van 250 miljoen. De Hemweg 8 voldoet aan alle milieu-eisen, behoort tot de meest moderne van Europa en is winstgevend.”

De kwestie van de kolencentrales staat hoog op de agenda van de kabinetsformatie. De vorige Tweede Kamer heeft in meerderheid besloten alle resterende kolencentrales te sluiten om de klimaatdoelen van Parijs te halen: het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5 à 2 graden deze eeuw. Dat betekent dat de economie in 2050 CO2-neutraal moet zijn.

Kolencentrales stoten tweemaal zoveel CO2 uit als gascentrales. De vijf resterende kolencentrales in Nederland bestaan uit: drie nieuwe centrales in de Eemshaven (RWE) en op de Maasvlakte (Uniper en Engie) en twee oudere: een aan de Hemweg in Amsterdam (Nuon) en een in Geertruidenberg (RWE). Op de Hemwegcentrale na hebben alle kolencentrales subsidie gekregen van de overheid om biomassa bij te stoken om zo de uitstoot van schadelijke broeikasgassen te beperken.

Nuon had al eerder aangegeven dat er te praten valt over vroegtijdige sluiting van de Amsterdamse centrale, maar kwam er nog niet uit met de overheid. De FNV reageerde maandag verheugd dat Nuon nu zelf met concrete cijfers over de waarde van de centrale is gekomen. „Het is een hele tijd onduidelijk geweest aan welk bedrag Nuon zelf dacht”, aldus FNV-bestuurder Ruud Cornelisse.