Miljardenclaim tegen Nationale Nederlanden

De collectieve woekerpolisclaim, namens zo’n half miljoen klanten, volgt op een vorig jaar gewonnen proefprocedure.

Kantoor van de NN Group.
Kantoor van de NN Group. Foto Koen van Weel / ANP

Claimorganisatie Wakkerpolis heeft een claim van 3,2 miljard euro ingediend tegen verzekeraar Nationale Nederlanden (NN Group) vanwege onterecht in rekening gebrachte kosten voor een beleggingsverzekering. Dat meldt Wakkerpolis op zijn website.

Deze collectieve woekerpolisclaim, namens zo’n half miljoen klanten van Nationale Nederlanden, volgt op een vorig jaar gewonnen proefprocedure met betrekking tot één klant.

Bij die proefprocedure, die maar liefst zes jaar duurde, bepaalde het klachteninstituut Kifid dat Nationale Nederlanden de eerste kosten van de beleggingsverzekering moest vergoeden, omdat de klant niet goed werd geïnformeerd over die kosten.

Wakkerpolis baseert haar collectieve claim nu mede op een grondige analyse van meer dan 2.200 individuele polissen.

Gemiddeld 5.500 euro per klant

Nationale Nederlanden verkocht jarenlang woekerpolissen. De kosten van deze beleggingsverzekeringen bleken te hoog en er werden te hoge rendementen voorgespiegeld. Hierdoor werd veel minder rendement behaald dan klanten hadden verwacht.

Wakkerpolis stelde al direct na de proefprocedure dat de uitspraak van Kifid aanknopingspunten bood voor een collectieve zaak. Volgens de claimorganisatie is gemiddeld voor ongeveer 5.500 euro per klant aan onterechte kosten ingehouden. Adriaan de Gier, advocaat van Stichting Wakkerpolis NNclaim, stelt:

“We zouden dat graag in goed overleg schikken, maar dat wil NN niet. Dan moet het maar op deze manier, een alternatief is er niet.”

Nationale Nederlanden wijst de beschuldiging van Wakkerpolis dat het bedrijf niet wil schikken van de hand. Nationale Nederlanden zegt de eventuele schade echter per individueel contract te willen bekijken, terwijl de claimorganisatie strijdt voor een compensatie voor alle klanten die tussen 1990 en 2008 een beleggingsverzekering van Nationale-Nederlanden hadden.

NN Group daalt 2,3 procent bij opening beurs

De verzending van de dagvaarding door Wakkerpolis is gelijk getimed met de Consumentenbond, die NN ook dagvaardt en voor dezelfde zaak strijdt. Een woordvoerster van Nationale Nederlanden zegt in een reactie kennis te hebben genomen van het bericht over de claim van Wakkerpolis, maar wil er inhoudelijk nog niet op reageren. De claim zal volgens haar eerst nauwkeurig door Nationale Nederlanden moeten worden bestudeerd.

Direct na de opening van de beurs vanochtend leed het aandel NN Group een behoorlijk verlies als gevolg van de ingediende schadeclaim door Wakkerpolis. NN Group behoorde zelfs tot de sterkste dalers in de AEX-index met een verlies van 2,3 procent.