Twee doden bij treinongeluk bij Harlingen

De doden zijn een kind en een ouder persoon. Ze werden geschept op een overweg zonder slagbomen.

De auto waar de dodelijke slachtoffers in zaten, is onder de trein bekneld geraakt.
De auto waar de dodelijke slachtoffers in zaten, is onder de trein bekneld geraakt. Foto Catrinus van der Veen/ANP

Een aanrijding tussen een trein en een auto heeft maandag bij Harlingen aan twee mensen het leven gekost. Het gaat om een vader van 31 en zijn zoontje van 3, meldt de politie maandagavond op Twitter. Onderzoek heeft uitgewezen dat er verder geen mensen in de auto zaten. In de trein raakte niemand gewond.

Twitter avatar polfryslan Politie Fryslân Het gaat om een 31-jarige man uit Harlingen en zijn 3-jarige zoontje.

De aanrijding vond plaats op de Oude Trekweg in Harlingen, een particuliere overweg die is bewaakt met een zogenoemd WILO-systeem. Als er een trein nadert, gaan lichten knipperen. Alarmbellen of een slagboom zijn er niet.

Nog geen twee maanden geleden gebeurde op hetzelfde punt ook een ongeluk. Directeur Pier Eringa van spoorbeheerder ProRail zei op een persconferentie maandagmiddag dat er naar aanleiding daarvan plannen waren om de overweg te sluiten. Er waren al afspraken gemaakt met de eigenaar van de grond, zodat zijn boerderij bereikbaar zou blijven.

Lees ook: deze reportage uit Harlingen: Met de lichten lijkt niets mis, toch vielen er twee doden op de overweg

Lammetjesdag

Op de ochtend van het ongeluk was op de boerderij lammetjesdag geweest. De inzittenden van de auto hoorden bij een groep van kleuters, ouders en grootouders die bij de jonge schaapjes waren wezen kijken. Het lijkt erop dat bij vertrek de bestuurder van de eerste auto de waarschuwingslichten over het hoofd heeft gezien.

De auto werd 250 meter meegesleurd en is grotendeels onder de trein bekneld geraakt. Er is een traumahelikopter ingezet, en een politiehelikopter om het gebied in kaart te brengen. Vervoerder Arriva heeft bussen ingezet om de vijftien tot twintig passagiers uit de trein te halen. De aanwezige leerlingen zijn via de achterkant van de boerderij weggeleid.

Het vorige ongeluk, op 8 februari, was aanzienlijk minder ernstig. Volgens Omroep Friesland raakte de bestuurster van de auto lichtgewond. Het treinverkeer lag enige tijd stil, en zowel de trein als de auto raakte zwaar beschadigd.

Beelden van de plek het ongeluk door verslaggever Karin de Mik:

Onderzoek naar veiligheid

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft maandagmiddag een bezoek gebracht aan de locatie van het ongeluk voor een verkennend onderzoek. De OVV heeft besloten niet gelijk een volledig onderzoek uit te voeren omdat de raad kortgeleden al een uitgebreid rapport heeft gepubliceerd over ongelukken op overwegen. Dat onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van een treinongeluk in Dalfsen, begin 2016. Toen botste een passagierstrein op een hoogwerker en ontspoorde. De machinist kwam daarbij om.

In het onderzoek naar het incident in Dalfsen werd ook een ongeluk op een vergelijkbare overweg in het Groningse Winsum bestudeerd. Daarbij raakten in november achttien mensen gewond toen een Arriva-trein tegen een melkwagen aanreed. De inzittende van de wagen bleef toen ongedeerd. Ook in Winsum liepen al gesprekken met een boer over het sluiten van de overweg, maar die waren net als in Harlingen nog niet afgerond.

De aanbevelingen van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar aanleiding van het ongeluk in Dalfsen hadden voornamelijk betrekking op bijzondere of zware voertuigen, zoals een hoogwerker of een vrachtwagen. Of de verbeterde regelgeving en veiligheidsmaatregelen zoals die in het rapport werden voorgesteld het ongeluk in Harlingen hadden kunnen voorkomen, is zeer de vraag.

Twitter avatar Onderzoeksraad Onderzoeksraad Onderzoekers onderweg naar Harlingen voor verkennend onderzoek naar aanrijding op spoorwegovergang.
Lees ook: OVV: zorg voor duidelijke instructies bij overwegen

Burgemeester Roel Sluiter van Harlingen maakte maandagmiddag op de website van de gemeente bekend dat de overweg tijdelijk extra waarschuwingsborden krijgt.

Kosten

Begin januari zegde de inmiddels demissionaire staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu, PvdA) 25 miljoen euro extra toe om onbewaakte spoorwegovergangen beter te beveiligen. Dat geld is niet bedoeld voor overgangen voorzien van een eenvoudig waarschuwingssysteem met lampen of bellen, zoals in Harlingen, maar voor overwegen die alleen voorzien zijn van een andreaskruis of andere waarschuwingsborden.

Tijdens de persconferentie op maandag zei topman Eringa dat hij het liefst ziet dat er ook meer geld vrijkomt voor zogenoemde particuliere overwegen als die in Harlingen. Deze krijgen op dit moment nog geen prioriteit van het ministerie.

van meldt