Meer dan 130.000 handtekeningen onder petitie slachthuis

Op een video was vorige week te zien hoe varkens in het slachthuis op wrede manier behandeld worden.

Still uit de video van Animal Rights

Een petitie van dierenrechtenorganisatie Animal Rights om een slachthuis in het Belgische Tielt definitief te laten sluiten heeft in vijf dagen meer dan 130.000 handtekeningen opgeleverd, zo maakte de organisatie maandag bekend. Een week geleden publiceerde Animal Rights een video met beelden van een verborgen camera waarop te zien is hoe varkens in het slachthuis op wrede manier behandeld worden.

De beelden werden gemaakt door een man die een maand lang undercover bij het slachthuis verbleef. Te zien is hoe medewerkers van de slachterij varkens schoppen en slaan en oormerken wegsnijden bij levende dieren. Ook tonen de beelden hoe het bedrijf varkens die tijdens het transport overleden als geslacht verkocht worden, iets dat niet is toegestaan. Het vlees uit het slachthuis zou op verschillende plekken in België en Nederland verkocht worden.

Let op: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren

Sluiting

In reactie op de beelden liet de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) het Tieltse slachthuis vorige week donderdag voorlopig sluiten. Ook riep hij het Openbaar Ministerie op het slachthuis te vervolgen. Animal Rights onderneemt eveneens juridische maatregelen tegen het slachthuis. Zaterdag diende het onafhankelijke Vlaamse parlementslid Hermes Sanctorum een voorstel in tot doorlichting van alle Belgische slachthuizen.

Het slachthuis is onderdeel van de Debra-Group, een van de grootste slacht- en productiebedrijven van varkensvlees in België. In een verklaring gaf Debra vorige week aan geschokt te zijn door de beelden en de feiten ernstig op te nemen. Op haar website plaatst Debra vrijdag nog een verklaring waarin een aantal maatregelen worden aangekondigd om de praktijken in de toekomst te voorkomen. Zo worden er extra camera’s opgehangen, werden twee medewerkers geschorst en zal het bedrijf medewerkers gaan bijscholen over dierenwelzijn. Debra benadrukt wel dat het slachthuis wordt “gegijzeld door een stemmingmakerij” en dat door de ophef “350 jobs en nog veel meer indirect mensenleed” op het spel staan.

Animal Rights is van plan de petitie binnenkort aan te bieden aan minister Weyts. Volgende week maandag organiseert de organisatie een protestactie bij het slachthuis.