Jubileumviering

Mariniers gingen voor een miljoen op klimexpeditie in Himalaya

Een kleine elite-eenheid van het Korps Mariniers is vorig jaar voor bijna een miljoen euro op klimexpeditie geweest in het Himalaya-gebergte. Volgens De Telegraaf is over deze ‘pr-stunt’ binnen het korps ongenoegen ontstaan, omdat voor elementaire uitrusting te weinig geld is. De mariniers, zogeheten Mountain Leaders, beklommen de 8.100 meter hoge Manaslu in Nepal. Dat gebeurde in het kader van het 350-jarig bestaan van het korps. De expeditie kostte 923.347 euro, bevestigt Defensie. Bijna drie ton ging op aan speciale kleding, en nog eens zo’n bedrag naar een reisorganisatie. Volgens Defensie zitten in het totaalbedrag ook kosten van een Alpen-expeditie, waaraan alle ongeveer tweehonderd Mountain Leaders deelnamen. Defensie vindt dat de trainingsexpeditie een nuttig doel diende. (NRC)