‘Ik heb 10.000 euro in mijn stichting gestoken’

Verdienen en uitgeven Marion van de Voort (55) heeft een stichting die waterprojecten in Kenia opzet. Daarnaast bemiddelt ze als consultant voor Afrikaanse bedrijven in Nederland. De kosten voor het huishouden deelt ze met haar man, met wie ze samen in Den Haag woont.

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Als je me vijf jaar geleden had gezegd dat ik waterprojecten in Afrika zou opzetten, dan had ik je niet geloofd. Maar zoals dat soms gaat, raak je ergens in verzeild. Ik houd van reizen en kwam vaak in Afrika omdat mijn man een tijd in Nigeria heeft gewoond, maar toen ik vier jaar geleden in Kenia kwam werd ik verliefd op het land. De extreme armoede greep me aan, ik ging er huilend weer weg. Ik besloot mijn spaargeld, ruim 10.000 euro, te investeren in Stichting Pamoja Kenia om zo waterputten, douches en wc’s te kunnen bouwen in verschillende Keniaanse dorpen.

„Daarnaast werk ik als consultant voor kleine Afrikaanse bedrijven die in Nederland voet aan de grond willen krijgen, ik ben de schakel naar de Nederlandse markt. Zo was er laatst een Keniaan die hier plastic vishaken wilde verkopen. Dan ga ik kijken of daar vraag naar is. Voor een onderzoek voor een klein bedrijf vraag ik zo’n 25 euro. Is het een groter bedrijf dat mijn hulp nodig heeft, kan ik rond de 100 euro vragen. Via de webshop van de stichting, waar ik handgemaakte Keniaanse producten verkoop, verdien ik ook een beetje bij. Een stichting onderhouden is hetzelfde als een bedrijf runnen, het is keihard werken. Rijk word je er niet van, maar gelukkig hoeft dat ook niet. Mijn man heeft een goed inkomen en betaalt de vaste lasten, dus heb ik de ruimte om dit werk te doen.”

UIT

‘Voor de stichting ga ik twee keer per jaar naar Kenia. Meestal betaal ik die reizen zelf, daar zet ik geld voor opzij, maar het bestuur vindt eigenlijk dat ik die reizen niet zelf hoef te betalen. Alleen heeft de stichting er niet altijd genoeg geld voor. Tijdens deze reizen kijk ik hoe de projecten lopen en breng ik naderhand verslag uit voor de sponsors in Nederland. Ik ben net tweeënhalve week terug van de laatste reis.

„Naast reizen geef ik regelmatig geld uit aan kleding, maar ik heb een hekel aan shoppen. Ik koop daarom het liefst gelijk een hele outfit als ik naar de winkel ga. Ook laat ik kleding maken bij Afrikaanse winkels in Den Haag of in Kenia zelf. Dan bestel ik voor 50 euro aan prachtige stoffen in Ghana en wordt er voor 12 euro een avondjurk voor me gemaakt. Echt alsof het haute couture is.

„Ook ga ik graag naar het theater, bij voorkeur naar musicals. Ik heb vroeger veel aan klassiek- en jazz ballet gedaan en van de combinatie van zang, dans en toneel kan ik volop genieten. Laatst was ik voor de musical Hair 38 euro kwijt en naar The Bodyuard betaalde ik inclusief eten 79 euro. Voor The Lion King betaalde ik hetzelfde voor alleen het kaartje, maar dat was een vip-plek. Als ik toch ga, dan wil het wel goed kunnen zien en ik heb het geluk dat we het kunnen betalen dus als er nog vip-plaatsen zijn, dan kies ik daarvoor.”