Grote verkeersproblemen door afgesloten Schipholtunnel

Het verkeer richting Den Haag moet omrijden. De tunnel is dinsdag tijdens de ochtendspits waarschijnlijk nog afgesloten.

De afgesloten Schipholtunnel, maandagmiddag.
De afgesloten Schipholtunnel, maandagmiddag. Foto Michel van Bergen/ANP

De Schipholtunnel in de richting Den Haag blijft tot zeker na de dinsdagochtendspits buiten gebruik. De meldt Rijkswaterstaat maandagavond op Twitter. De tunnel moest maandagmiddag dicht nadat een brand een aantal technische systemen had beschadigd. Daardoor ontstond volgens de ANWB in de avondspits een “enorm verkeersinfarct”.

Verkeer dat via Schiphol westwaarts wil, moet omrijden via de A2, A12 en de A4. Daardoor liep het op verschillende wegen rond Amsterdam vast. De problemen waren dermate groot dat de verkeersdienst VID automobilisten adviseert het openbaar vervoer te gebruiken.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer “Ik weet nog waar ik toen was…” #Schipholtunnel #A4 https://t.co/HTCQ8n1E0z

Camera en licht

De brand woedde maandagmiddag in een middenbuis, laat Rijkswaterstaat telefonisch weten. De tunnels waar het verkeer doorheen rijdt, zijn niet beschadigd. Wel zijn onder meer installaties voor de camerabewaking en het licht, die aan het plafond van de middenbuis bevestigd zijn, uitgevallen.

Hoewel Rijkswaterstaat er in een tweet zeker van zegt te zijn dat de tunnel ook tijdens de dinsdagochtendspits dicht is, laat een woordvoerder dat telefonisch in het midden. Er zijn specialisten in de tunnel om de schade op te nemen. Pas als dat onderzoek afgerond is, vermoedelijk in de loop van de avond, volgt een prognose. Die zou overigens ook kunnen zijn dat de tunnel langer gesloten blijft dan nu is aangekondigd; de Verkeerscentrale van Rijkswaterstaat houdt er volgens de ANWB rekening mee dat het verkeer ook in de avondspits nog moet omrijden.