Gouden munt van 100 kilo gestolen uit Berlijns museum

De munt is omgesmolten 3,7 miljoen euro waard, omgerekend naar de huidige goudkoers.

De 'Big Maple Leaf'.
De 'Big Maple Leaf'. Foto Heinz-Peter Bader / Reuters

Berlijn heeft er een tot de verbeelding sprekende diefstal bij. In de vroege maandagmorgen is een gouden Canadese munt van 100 kilogram gestolen uit het Bodemuseum in Berlijn. De munt heeft een nominale waarde van een miljoen Canadese dollar (700.000 euro), maar het goud is 3,7 miljoen euro waard.

De munt is drie centimeter dik en heeft een diameter van 53 centimeter. Volgens het museum is de munt opgenomen in het Guinness Book of Records als de munt met de hoogste gouddichtheid: 99,99 procent.

Kogelvrij glas

De dieven - door het gewicht van de buit gaat de politie uit van meerdere daders - zijn het museum rond half vier ‘s nachts binnengekomen door een raam, waarschijnlijk met behulp van de ladder die bij het museum is teruggevonden. Via hetzelfde raam zijn ze ook weer naar buiten gegaan.

Hoe de inbrekers de munt uit het museum hebben kunnen dragen, is niet bekend. Het kogelvrije glas van de vitrine is vernield. Er is niets anders gestolen.

Een bezoeker van het Bodemuseum bekijkt de gouden munt van 100 kilo. Foto Marcel Mettelsiepen / EPA

Het Bodemuseum is aan drie kanten omgeven door water. Aan de achterkant loopt het spoor. De inbrekers hebben een raam geforceerd dat zich enkele meters boven de spoorlijn bevindt. De eerste treinen vertrekken om kwart over vier, maar die hebben er enkele uren niet kunnen rijden wegens het politieonderzoek, schrijft de Berlijnse krant Der Tagesspiegel. Het museum is maandag altijd dicht. Dinsdag opent het weer zijn deuren.

Het Bodemuseum op Museumeiland, langs het spoor:

Het is niet bekend of de politie de daders op het spoor is. De politie wilde niet zeggen of videobeelden van de diefstal beschikbaar zijn. Uit veiligheidsoverwegingen kon ze niet uitweiden over details.

Canada

Op de ene kant van de munt is het hoofd van koningin Elizabeth II te zien, die niet alleen het staatshoofd is van het Verenigd Koninkrijk, maar ook van Canada. Op de andere zijde zijn drie esdoornbladeren afgebeeld, het symbool van Canada. De ‘Big Maple Leaf’ werd in 2007 vervaardigd door de Royal Canadian Mint ter promotie van de nieuwe lijn munten. Op die munten staat ook het profiel van Elizabeth II. Sinds 2010 heeft het Bodemuseum het muntstuk in bruikleen.

Het Bodemuseum, gelegen op het Museumeiland, bezit een van de grootste muntcollecties ter wereld. Samen met andere musea heeft het een muntarchief van meer dan een half miljoen objecten. Momenteel is een driedelige geldkunsttentoonstelling te zien, tot 27 mei.