Gefragmenteerd parlement

Pro-Europese centrum-rechtsen winnen parlementsverkiezingen in Bulgarije

Exitpolls geven aan dat de centrum-rechtse GERB-partij de Bulgaarse parlementsverkiezingen heeft gewonnen met iets meer dan 32 procent van de stemmen. De tweede partij, de socialistische BSP, behaalde bijna 27 procent van de stemmen.

GERB is de partij van voormalig premier Bojko Borisov (57). De ex-bodyguard van communistisch dictator Todor Zjivkov en voormalige koning en premier Simeon van Saksen-Coburg en Gotha, trad in januari af, voor het einde van zijn tweede ambtstermijn. Dat was een reactie op het verlies van de GERB-kandidaat in de presidentsverkiezingen tegen luchtmachtgeneraal Rumen Radev, die gesteund werd door de socialisten. Analisten zagen in deze verkiezingen vooral een manoeuvre om de parlementaire meerderheid van GERB te verstevigen.

Borisov pronkte met forse infrastructuurinvesteringen, verwezenlijkt met EU-steun en dankzij een economie die groeit met 3,4 percent. Zijn partij stelde hogere lonen en sociale uitgaven in het vooruitzicht. Anders dan de pro-Russische socialistische oppositie steunt het pro-Europese GERB de Europese sancties tegen Moskou.

Maar anders dan Borisov gehoopt had, moet GERB nu op zoek naar coalitiepartners in een gefragmenteerd parlement met kleinere populistische, radicaal-nationalistische of pro-Turkse partijen. Dat tempert de hoop dat het nieuwe kabinet veel vooruitgang boekt.

Steun uit de Turkse regering voor een partij die een deel van de Turkse minderheid vertegenwoordigt (meer dan een half miljoen mensen op een bevolking van 7,2 miljoen), zorgde onlangs voor een diplomatieke rel. Als reactie organiseerde de nationalistische Verenigde Patriotten-partij deze week een blokkade aan de grens om Turken met Bulgaarse paspoorten die in Turkije verblijven, de doorgang richting stembus te verhinderen. Net die partij kan met bijna negen procent van de stemmen een belangrijke rol spelen in de formatie.