Chemiebedrijven Dow en DuPont mogen fuseren

Voorwaarde is wel dat DuPont zijn tak die pesticiden produceert afstoot, waaronder de onderzoeksafdeling.

Het DuPont complex in Dordrecht.
Het DuPont complex in Dordrecht. Foto ANP

De Europese Commissie heeft de door Dow Chemical Company en DuPont verlangde fusie goedgekeurd. Wel stelt zij als eis aan de twee Amerikaanse chemiebedrijven dat grote delen van de DuPont-tak die pesticiden produceert worden afgestoten. Daaronder moet ook de wereldwijde onderzoeksafdeling op dat gebied vallen.

Zowel DuPont als Dow is actief in Nederland. Het fusiebedrijf dat ontstaat zal een beurswaarde hebben van ongeveer 120 miljard euro. DuPont heeft wereldwijd zo’n 52.000 werknemers in dienst, Dow bijna 50.000. Maar de jaaromzet van Dupont (32 miljard euro) is lager dan die van Dow (53 miljard euro).

Ook andere grote chemiebedrijven zijn bezig met fusies. Monsanto en Bayer willen samengaan, evenals de Zwitserse fabrikant van landbouwbestrijdingsmiddelen Syngenta en de Chinese chemiereus ChemChina.

Angst voor verminderde innovatiedrang

De Europese Commissie was bang dat een fusie tussen de bedrijven zou leiden tot minder concurrentie op de markt voor pesticiden. Dat zou een verminderde drang tot innovatie tot gevolg kunnen hebben. Wereldwijd houden maar vijf bedrijven zich bezig met onderzoek en ontwikkeling op het gebied van pesticiden.

Commissaris Margrethe Vestager, verantwoordelijk voor concurrentiewetgeving in Europa, zei dan ook:

“Pesticiden zijn belangrijke producten – voor boeren, consumenten en het milieu. We hebben concurrentie nodig binnen deze sector, zodat bedrijven worden gedwongen producten te ontwikkelen die voortdurend veiliger zijn voor mensen en beter voor het milieu.”

Petrochemische producten

Door DuPont grote delen van zijn pesticide-afdeling te laten afstoten blijft de concurrentie op de markt gehandhaafd, meent de Europese Commissie. Daar is niet iedereen het mee eens. Meer dan tweehonderd milieu- en landbouworganisaties tekenden maandag in een brief aan Ventjager protest aan tegen de fusies. De fusiebedrijven zouden veel te veel macht krijgen in de chemicaliën- en zadensector. Dat zou “volledig” indruisen tegen de belangen van agrarische ondernemers.

Dow zal bovendien enkele bedrijfsonderdelen met betrekking tot petrochemische producten in Spanje en de Verenigde Staten moeten afstoten, om zo ook op die markt voldoende concurrentie te behouden. Zowel DuPont als Dow is een grote speler op die markt.