15 dagen cel voor oppositieleider na Russische protesten

Bij massale protesten Rusland pakte de politie zondag honderden mensen op, onder wie Aleksej Navalny. De EU eist vrijlating.

Oppositieleider Aleksej Navalny wordt zondag opgepakt door de Russische politie.
Oppositieleider Aleksej Navalny wordt zondag opgepakt door de Russische politie. Foto Evgeny Feldman / EPA

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny moet vijftien dagen de cel nadat hij zondag werd opgepakt tijdens een demonstratie tegen corruptie. Een rechter in Moskou veroordeelde Navalny maandag ook tot een boete van 20.000 roebel (324 euro), meldt persbureau AP. Dat is voor Russische begrippen een milde straf, want op het organiseren van een illegaal protest staat maximaal vijftien jaar. Navalny moet nog een tweede keer voor de rechter verschijnen voor verzet tijdens zijn aanhouding.

De Europese Unie eist dat Rusland de betogers die zondag tijdens vreedzame demonstraties werden opgepakt onmiddellijk vrijlaat. Volgens EU-buitenlandchef Federica Mogherini was de politie-inzet tijdens de demonstratie in strijd met de in Russische grondwet vastgelegde vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering. Ook de Verenigde Staten hebben het optreden van de Russische autoriteiten veroordeeld. De VS noemden de politieacties een aanval op de democratische waarden.

Maar Rusland verwierp maandagmiddag de oproep tot vrijlating van de arrestanten. Volgens het Kremlin heeft de politie professioneel een nauwkeurig gehandeld in naam van de Russische wet. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov noemde de protesten “een provocatie”.

Massale demonstraties

Bij massale protesten Rusland pakte de politie zondag honderden mensen op. Volgens AP gingen tienduizenden Russen in het land de straat op in de grootste protestgolf in Rusland sinds 2012. Alleen al in Moskou waren volgens de politie 7.000 tot 8.000 mensen op de been.

Er was geen toestemming voor die demonstratie in Moskou. De politie zegt ongeveer vijfhonderd mensen te hebben opgepakt, maar mensenrechtenorganisaties spreken over duizend arrestaties.

Eerder veroordeeld tot vijf jaar voorwaardelijk

Navalny, leider van de Russische Vooruitgangspartij, werd in Moskou in een bus van de politie gestopt. Honderden mededemonstranten verzamelden zich vervolgens om de bus in een poging te voorkomen dat Navalny kon worden weggevoerd.

Lees ook: Oppositieleider Navalny opgepakt bij protest Moskou

Navalny zette maandag een foto op Twitter van zichzelf in de rechtszaal, met daarbij de tekst:

“Er zal een tijd komen dat wij hen ook voor de rechter slepen - en dan zal dat rechtvaardig zijn.”

Twitter avatar navalny Alexey Navalny Всем привет из Тверского суда. Настанет время, когда и мы будем их судить (только уже честно) https://t.co/zs6ueJMM8o

Navalny werd in februari al veroordeeld tot vijf jaar voorwaardelijke celstraf voor verduistering. Hij werd eerder voor hetzelfde vergrijp veroordeeld, maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) oordeelde daarna dat Navalny toen geen eerlijk proces had gekregen. Daardoor moest de zaak worden overgedaan. Volgens Navalny en mensenrechtenorganisaties ging het echter ook bij de tweede veroordeling om een politiek proces.

De demonstraties van zondag in Rusland waren vooral ingegeven door recente onthullingen over de Russische premier Dmitri Medvedev. Die blijkt een van de rijkste mensen van Rusland te zijn met een vermogen van zeker een miljard euro. Onderzoek van Navalny’s ‘Fonds ter bestrijding van corruptie’ wees dat uit. De politie pakte zondag ook zeventien medewerkers van die organisatie op.