Duizenden evacuaties in afwachting van orkaan Australië

Verwacht wordt dat de orkaan dinsdagochtend lokale tijd de kustregio van Queensland bereikt.

Inwoners van Bowen bereiden zich voor op orkaan Debbie.
Inwoners van Bowen bereiden zich voor op orkaan Debbie. Foto Sarah Motherwell/Reuters

Duizenden mensen zijn in Australië geëvacueerd in afwachting van orkaan Debbie. Verwacht wordt dat de orkaan dinsdagochtend lokale tijd de kustregio van Queensland zal bereiken. De storm zal tegen die tijd zijn aangezweld tot een orkaan in de categorie vier, de op één na hoogste categorie, en windsnelheden bereiken tot 300 kilometer per uur. De storm valt naar verwachting samen met vloed, wat voor overstromingen kan zorgen.

Ongeveer 3.500 mensen hebben hun huis reeds verlaten en 2.000 andere mensen wordt met klem aangeraden dat ook te doen. Volgens de premier van Queensland Annastacia Palaszczuk kan de storm de krachtigste worden sinds orkaan Yasi in 2011. Die storm verwoestte vele huizen en veroorzaakte miljoenenschade.

De naderende orkaan veroorzaakte de afgelopen dagen al zeer slecht weer in Queensland. Volgens de politie was dat weer in in ieder geval verantwoordelijk voor één dodelijk verkeersongeval, waarbij een 31-jarige vrouwelijke toerist om het leven kwam.

Twitter avatar QldAmbulance Queensland Ambulance Updated #CycloneDebbie track map issued by @BOM_au at 5.12pm 27 March - visit https://t.co/L5rebBvDfL for updates. https://t.co/2xtTo4BcQ4

Queensland is de op één na grootste en op twee na dichtst bevolkte staat van Australië. Het gebied is populair bij toeristen en backpackers. De orkaan wordt verwacht aan land te komen in de buurt van de plaats Bowen, dat circa 10.000 inwoners heeft en een flinke toeristische industrie heeft.