Dader aanslag kerstmarkt

Duitse politie waarschuwde voor terreurplannen van Anis Amri

De politie van Noordrijn-Westfalen heeft in maart 2016 het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken gewaarschuwd dat Anis Amri een aanslag zou kunnen plannen. Dat schrijft de zondagseditie van de Duitse krant Bild. Amri reed op de kerstmarkt in Berlijn op 19 december met een vrachtwagen twaalf bezoekers dood. Vijftig anderen raakten gewond. In de brief die Bild in handen heeft staat letterlijk: „Met de informatie en bekentenissen die we nu hebben valt te voorspellen dat met Amri een terroristisch gevaar dreigt in de vorm van een zelfmoordaanslag.” In de brief werd voorgesteld om Amri uit te zetten. Door de nieuwe informatie komt de minister van Binnenlandse Zaken Ralf Jäger verder onder druk te staan. Woensdag moet Jäger (SPD) getuigen voor de landelijke onderzoekscommissie. (ANP)